Obamu čaká súd, prvýkrát Kongres USA žaluje prezidenta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 31. júla (WEBNOVINY) – Americká Snemovňa reprezentantov v stredu schválila podanie žaloby voči prezidentovi Barackovi Obamovi.

Dôvodom je ním presadená zdravotnícka reforma, ktorou podľa republikánov porušil svoje ústavné právomoci. Žaloba na šéfa Bieleho domu prešla v republikánmi ovládanej dolnej komore amerického Kongresu v pomere 225 k 201 hlasom.

Prezident tento krok odsúdil ako zbytočný a politicky motivovaný. Má ísť o prvý prípad v americkej histórii, keď jedna z komôr Kongresu odhlasovala prijatie právnych krokov voči prezidentovi pre prekročenie právomocí z jeho strany.

Nové pravidlá zdravotného poistenia vstúpili do platnosti v októbri minulého roka napriek tvrdému odporu republikánov, ktorý nakoniec vyústil do viac ako dva týždne trvajúcej rozpočtovej krízy.

Cieľom systému známeho pod prezývkou Obamacare je pomôcť desiatkam miliónov Američanov, ktorí si primeranú starostlivosť doteraz nemohli dovoliť. Spojené štáty sú totiž jedinou vyspelou demokraciou sveta, ktorá doteraz nemala systém povinného zdravotného poistenia.

Barack Obama, Obamacare
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama