Izrael posilňuje armádu, v Gaze chcú zničiť všetky tunely

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Krutý boj medzi Izraelom a Palestínčanmi pokračuje
Izraelský vojak ukazuje znak víťazstva pred vstupom do Pásma Gazy. Foto: SITA/AP

JERUZALEM 31. júla (WEBNOVINY) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nepristúpi na žiadne prímerie, ktoré by armáde zabránilo v zničení všetkých palestínskych pašeráckych tunelov vedúcich do Pásma Gazy. Izraelská armáda ešte v stredu odhadla, že dosiahnutie tohto cieľa by mohlo trvať niekoľko ďalších dní.

„Sme odhodlaní dokončiť túto misiu, s prímerím alebo bez neho,“ vyhlásil vo štvrtok Netanjahu. Izrael nebude podľa neho súhlasiť so žiadnym návrhom, ktorý by mu v tejto „dôležitej úlohe“ zabránil.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

Netanjahu ešte v stredu na zasadnutí bezpečnostnej rady štátu schválil pokračovanie útokov, ktoré sa začali 8. júla, a do boja proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamás povolal dodatočných 16-tisíc záložníkov. Celkový počet vojakov zapojených do operácie v Pásme Gazy tak dosiahne číslo 86-tisíc.

Operácia si doteraz vyžiadala životy 1372 Palestínčanov, väčšinou civilistov, a asi 7000 zranených. Na izraelskej strane hlásia 56 zabitých vojakov a troch mŕtvych civilistov. Vyše 200 000 Palestínčanov utieklo pred bojmi zo svojich domovov. Izrael tvrdí, že sa snaží vyhnúť civilným obetiam, z ktorých obviňuje bojovníkov hnutia Hamás, ktorí sa podľa neho skrývajú medzi

Izrael je pod paľbou kritiky

Izraelskí vojaci majú v Pásme Gazy rozkaz sústrediť sa na vyhľadávanie a ničenie tunelov, ktoré Hamás okrem iného používa aj na pašovanie zbraní a munície. „Pokračujeme uspokojivo,“ povedal v tejto súvislosti izraelský minister obrany Moše Jaalon.

Izrael sa v stredu dostal pod paľbu kritiky za ostreľovanie školy v Pásme Gazy prevádzkovanú Organizáciou Spojených národov (OSN), pri ktorom zahynulo najmenej 16 ľudí.

Vláda pritom trvá na tom, že civilným obetiam sa snaží vyhnúť a Palestínčanov vopred varuje pred prichádzajúcimi útokmi. Podľa šéfa humanitárnych operácií OSN Johna Ginga išlo už o piaty útok na školu OSN slúžiacu ako útočisko pre civilistov od začiatku izraelskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamás. Izraelská armáda sa obhajuje tvrdením, že opätovala paľbu po tom, ako na ňu z blízkosti objektu vypálili mínometné strely.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin Netanjahu
Firmy a inštitúcie Hamás