Ebola už v západnej Afrike zabila stovky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Libéria, ebola
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

DAKAR 31. júla (WEBNOVINY) – Počet úmrtí v dôsledku epidémie eboly v západnej Afrike podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) stúpol na 729 po tom, ako z Guiney, Libérie, Nigérie a Sierry Leone nahlásili v dňoch 24. až 27. júla ďalších 57 smrteľných prípadov. Organizácia vo svojej štvrtkovej správe uvádza, že takmer polovicu z najnovších úmrtí zaznamenali v Libérii, kde vláda tento týždeň rozhodla o uzavretí škôl ako aj väčšiny hraničných priechodov.

Sierraleonský prezident Ernest Bai Koroma v stredu večer vyhlásil v krajine stav ohrozenia a oznámil, že zdravotníkom budú pri zvládaní krízy pomáhať policajti a vojaci. Orgány v Sierre Leone uvaľujú karanténu na domácnosti s nakazenými osobami a snažia sa vypátrať ľudí, ktorí mohli s nakazenými prísť do styku. Koroma na pondelok ohlásil „Deň nevychádzania z domu“ v nádeji, že to pomôže zastaviť šírenie vírusu.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 60-percentná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať