Ukrajinský parlament zamietol rezignáciu premiéra Jaceňuka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Arsenij jaceňuk
Arsenij Jaceňuk podpísal asociačnú dohodu s Úniou. Foto: SITA/AP

KYJEV 31. júla (WEBNOVINY) – Ukrajinská vláda vo štvrtok odmietla rezignáciu premiéra Arsenija Jaceňuka. Predseda vlády podal demisiu pred týždňom potom, čo poslanci v prvom čítaní odmietli jeho návrhy na zmenu rozpočtu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Parlament tieto zmeny, ktoré navyšujú výdavky na armádu potrebné na pokračovanie operácie proti povstalcom na východe, vo štvrtok schválil. Za odchod Jaceňuka z funkcie hlasovalo len 16 poslancov. „Schválili sme zákon o zmene rozpočtu na rok 2014,“ povedal predseda parlamentu Oleksander Turčinov.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Jaceňuk rezignáciou reagoval na rozpad jeho vládnej koalície, ktorú minulý týždeň opustili dve strany – Udar boxerského šampióna Vitalija Klička a krajne pravicová strana Svoboda. Tie spolu s jeho stranou Vlasť, ktorú vedie expremiérka Julija Tymošenková, tvorili jadro dočasnej vlády.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Udar a Svoboda svojim rozhodnutím deklarovali snahu dosiahnuť vypísanie nových parlamentných volieb, ktoré sa naposledy konali v októbri 2012. Podľa ich lídrov potrebuje krajina okrem nového prezidenta, ktorým sa v máji stal Petro Porošenko, aj novú vládu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij JaceňukJulija TymošenkováPetro Porošenko