Londýn formálne začne vyšetrovanie smrti ruského agenta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alexander Litvinenko
Alexandra Litvinenka otrávili plutóniom. Foto: guardian.co.uk

LONDÝN 31. júla (WEBNOVINY) – Britský súdny lekár Robert Owen vo štvrtok formálne otvorí verejné vyšetrovania smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka spred ôsmich rokov. Po otváracom prejave v Londýne však proces odročí na budúci rok, na konci ktorého by mal byť známy záver verejného vyšetrovania.

To iba minulý týždeň povolila britská vláda. Londýn pritom dlhodobo odmietal takýto postup. Vdova po zavraždenom agentovi sa však obrátila so žiadosťou o zmenu postoja Londýna na súd, ktorý nariadil prehodnotenie vládneho postoja. Owen ešte pred rokom uviedol, že nemôže prešetriť údajný podiel ruskej vlády na vražde, pretože mu ministerstvo zahraničných vecí neposkytlo utajované dôkazy.

V rámci verejného vyšetrovania sa však môžu vziať do úvahy všetky dostupné dôkazy s cieľom nájsť vinníka, ktorým je podľa Britov Kremeľ.

Litvinenko bol agentom sovietskeho Výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) a po páde Sovietskeho zväzu pracoval pre nástupnícku Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) Ruska. Postupne sa z neho stal tvrdý kritik Kremľa a prezidenta Vladimira Putina a údajne spolupracoval s britskou tajnou službou.

Litvinenko utiekol do Londýna, kde v roku 2006 zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom. Údajným vrahom mal byť ruský poslanec Andrej Lugový. Briti už niekoľko rokov žiadajú o jeho vydanie, čo ruské zákony neumožňujú. Vzťahy oboch krajín boli aj z toho dôvodu dlho na bode mrazu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander LitvinenkoAndrej Lugový