Prímerie v Gaze dlho nevydržalo, ostreľovanie pokračuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Izrael tank
Izraelské tanky by na tri dni mali prestať s útokmi. Foto: SITA/AP

GAZA/JERUZALEM 1. augusta (WEBNOVINY) – Izraelská armáda oznámila koniec prímeria, ktoré sa začalo len v piatok ráno a malo trvať tri dni. Hovorca armády podplukovník Peter Lerner povedal, že vojenské operácie v Pásme Gazy už opäť pokračujú.

Vyhlásenie Izraela prišlo tesne potom, čo izraelská delostrelecká paľba zabila v meste Rafah najmenej 40 Palestínčanov. Z porušenia prímeria sa navzájom obviňujú obe strany.

Obrazom: Kruté boje ničia Pásmo Gazy

Obe strany sa vzájomne obviňujú

Nemenovaný predstaviteľ izraelskej vlády povedal, že delostrelecká paľba na Rafah bola odpoveďou na streľbu ozbrojencov pri tomto pohraničnom meste, pri ktorej zahynuli dvaja izraelskí vojaci. OSN v tejto súvislosti vyzvala všetky palestínske ozbrojené frakcie, aby humanitárne prímerie dodržiavali.

Prímerie sa začalo v piatok ráno a má trvať nasledujúcich 72 hodín. Prímerie dohodol generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun a americký minister zahraničných vecí John Kerry. Potvrdili ho aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu ako aj hovorca Hamásu.

Palestínske rodiny sa chceli vrátiť domov

Ulice Gazy sa v piatok ráno naplnili palestínskymi rodinami, ktoré sa chceli aspoň nakrátko vrátiť do svojich domovov, ktoré opustili pre pokračujúce boje.

Izraelská operácia v Pásme Gazy si doteraz vyžiadala životy asi 1500 Palestínčanov, väčšinou civilistov, a asi 7000 zranených. Na izraelskej strane hlásia 61 zabitých vojakov a troch mŕtvych civilistov, zranenia utrpelo vyše 400 vojakov. Vyše 200-tisíc Palestínčanov utieklo pred bojmi zo svojich domovov.

Vojna v Pásme Gazy je zločinom proti ľudskosti, tvrdí kráľ Saudskej Arábie

Saudskoarabský kráľ Abdalláh považuje vojnu v Pásme Gazy za „kolektívnu masakru“ a „zločin proti ľudskosti“, ktorého nie je ušetrený žiadny z tamojších obyvateľov. Monarcha sa tak vyjadril vo vyhlásení, ktoré v piatok priniesla štátna televízia, hoci osobne pred kamerami nevystúpil.

Abdalláh varoval, že na palestínskom území zmietanom bojmi vyrastá generácia detí nepoznajúcich nič okrem násilia, a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby spoločnými silami vzdorovalo tomu, čo nazval štátnym a skupinovým terorizmom. Kráľ oslavujúci v piatok 90. narodeniny sa predtým výrazne angažoval v rokovaniach o prímerí sprostredkovaných Egyptom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benjamin NetanjahuJohn KerryPan Ki-mun