Pracovníci bývalej Nokie protestovali proti prepúšťaniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Microsoft
Microsoft vo veľkom prepúšťa. Foto: SITA/AP

PEKING 1. augusta (WEBNOVINY) – Stovky čínskych zamestnancov spoločnosti Nokia, ktorú vlastní americký softvérový gigant Microsoft, v piatok protestovali proti hromadnému prepúšťaniu. Rušenie pracovných miest firma oznámila už minulý mesiac. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie zamestnancov zverejnené na sociálnych sieťach. Protesty sa konali vo výskumnom centre v Pekingu. Hovorkyňa Microsoftu odmietla situáciu komentovať.

Microsoft oznámil najväčšie prepúšťanie v 39-ročnej histórii spoločnosti už 17. júla. Počet pracovných miest sa zníži o 18 tisíc, pričom zrušenie približne 12 500 pracovných pozícií sa týka divízie mobilných telefónov Nokia. Fínsku spoločnosť kúpil Microsoft v apríli za 7,2 mld. USD. Hromadné prepúšťanie by sa malo ukončiť do 30. júna 2015, pričom celková úspora nákladov by mala predstavovať 600 mil. USD ročne.

V rámci prevzatia Nokie prešlo do Microsoftu zhruba 25 tisíc zamestnancov. Celosvetovo Microsoft zamestnáva 127-tisíc ľudí. Technologický gigant naposledy významne znižoval stavy v roku 2009, kedy prišlo o prácu 5800 zamestnancov.

Prepúšťanie sa tiež dotkne zamestnancov spoločnosti v Maďarsku. Po zatvorení závodu Microsoft (bývalá Nokia) v maďarskom Komárome príde o prácu aj 675 Slovákov. Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MicrosoftNokia