Loď Greenpeace sa po roku pohla, vrátili ju aktivistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Greenpeace
Zadržaná loď organizácie Greenpeace sa po roku pohla. (archívne foto) Foto: SITA/AP

MOSKVA 2. augusta (WEBNOVINY) – Loď Arctic Sunrise patriaca medzinárodnej ochranárskej organizácii Greenpeace v piatok po necelom roku opustila ruský prístav Murmansk, v ktorom sa nachádzala od zadržania posádky počas protestu proti ťažbe ropy v Arktíde.

Podľa zverejneného vyhlásenia ľadoborec vyplával do Amsterdamu po tom, ako sa v júli podrobil nutným opravám. Po zaistení ruskými orgánmi bol totiž bez údržby a palubné zariadenia našli poškodené alebo zničené.

V Amsterdame na lodi vykonajú ďalšie opravy, na čo ju Greenpeace plánuje čo najskôr opäť nasadiť do svojej kampane v Arktíde. Rusko vrátenie Arctic Sunrise oznámilo začiatkom júna, Medzinárodný tribunál pre námorné právo (ITLS) so sídlom v Hamburgu však vydal príslušné nariadenie ešte v novembri.

Celú posádku lode Arctic Sunrise

, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov zo 17 krajín, zadržala v septembri 2013 pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Tú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde.

Rusko následne skupinu obvinilo z pirátstva, čo skritizovalo viacero krajín vrátane Holandska, pod ktorého vlajkou sa loď plavila. Ruské orgány následne obvinenia prekvalifikovali z pirátstva na výtržníctvo, za ktoré však aktivistom stále hrozilo niekoľko rokov za mrežami. Celú skupinu prepustili a prestali stíhať až v decembri na základe amnestie pri príležitosti 20. výročia vzniku ruskej ústavy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Greenpeace