Horiaci zásobník ropy v Líbyi ohrozuje aj plynové nádrže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Libya
Boje v Líbyi neutíchajú. Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 2. augusta (WEBNOVINY) – V Líbyi opäť horí veľký zásobník ropy. Jeden z hlavných zásobníkov pri hlavnom meste Tripolis zasiahli strely odpálené miestnymi milíciami. V sobotu o tom informovala národná ropná spoločnosť NOC.

Chytiť sa môže aj plyn

Z ropných nádrží nachádzajúcich sa neďaleko medzinárodného letiska, ktoré zásobujú Tripolis, sa valí hustý čierny dym. Hasiči sa k zásobníku nemôžu dostať, keďže v oblasti pokračujú boje.

Zásobník ropy pri letisku v Tripolise horel aj minulý týždeň. Má kapacitu šesť miliónov litrov a v prípade, že sa ho nepodarí uhasiť, by sa mohli vznietiť aj susedné zásobníky zemného plynu.

Militanti sa odmietajú odzbrojiť

Boje pri Tripolise sa začali asi pred dvoma týždňami, keď islamistické milície zo západného mesta Misráta zaútočili na letisko kontrolované konkurenčnými milíciami z mesta Zintán. Zrážky zabili skoro sto ľudí a zničili desiatky civilných lietadiel patriacich líbyjským civilným prepravcom a poškodili aj hlavný terminál.

Boje sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť. V dôsledku zhoršenia bezpečnostnej situácie OSN aj Červený kríž už stiahli svojich zamestnancov z Líbye, v sobotu krajinu opustili aj diplomati USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia