Izrael zaútočil na školu OSN, skrývali sa tam Palestínčania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Izrael
Podľa svedkov vchod do školy v meste Rafah zasiahla strela vypálená z lietadla. Foto: SITA/AP

JERUZALEM 3. augusta (WEBNOVINY) – Najmenej desať mŕtvych a 30 zranených si vyžiadal ďalší izraelský letecký útok na školu OSN na juhu Pásma Gazy. Podľa svedkov vchod do školy v meste Rafah zasiahla strela vypálená z lietadla.

V budove školy sa ukrýva asi 3000 Palestínčanov, ktorí ušli pred bojmi zo svojich domovov. Izraelská armáda sa k incidentu zatiaľ nevyjadrila. Ostreľovanie v Pásme Gazy zabilo v nedeľu aj ďalších 30 Palestínčanov.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v nedeľu ostro odsúdil ďalší izraelský letecký útok na školu OSN na juhu Pásma Gazy ako „kriminálny a násilný čin“. Zároveň vyzval, aby boli zodpovední „za toto hrubé porušenie medzinárodného humanitárneho práva“ postavení pred spravodlivosť. Nálet si vyžiadal najmenej desať mŕtvych a 30 zranených.

Išlo už o tretí útok na školu OSN počas 27-dňovej izraelskej ofenzívy. „Izraelskú armádu sme opakovane informovali, kde sa tieto školy nachádzajú,“ povedal Pan. Tieto útoky musia byť podľa neho riadne a urýchlene vyšetrené. Pan tiež vyzval na ukončenie bojov a na rokovania oboch strán o riešení situácie.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a Palestínčanmi pokračuje

Nezvestný izraelský vojak, ktorý zmizol ešte v piatok počas bojov v Pásme Gazy, zahynul počas izraelskej operácie. V nedeľu o tom vo vyhlásení informovala izraelská armáda. Doteraz sa predpokladalo, že 23-ročného Hadara Goldina uniesol Hamás, hoci hnutie to popieralo.

Armáda už vyhlásila vojaka za mŕtveho a uviedla, že „bol zabitý v boji v Pásme Gazy v piatok 1. augusta“. Ozbrojené krídlo Hamásu Brigády al-Kassám už v sobotu vyhlásilo, že o osude Goldina nemá informácie a že bol pravdepodobne zabitý počas útoku jeho bojovníkov na izraelské jednotky.

Izrael
Foto: SITA/AP

Izraelská armáda odštartovala ofenzívu proti Hamásu v Pásme Gazy 8. júla. Hlavným cieľom je zničenie pašeráckych tunelov a tým aj zastavenie palestínskych raketových útokov ako aj pašovania zbraní.

Izrael začal v sobotu sťahovať časť pozemných jednotiek z pásma, no varoval, že útoky proti Hamásu budú pokračovať aj po splnení základného cieľa. Ofenzíva si doteraz vyžiadala 1726 mŕtvych na palestínskej strane. Izrael hlási 64 zabitých vojakov a troch civilistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pan Ki-mun
Firmy a inštitúcie Hamás