Islamskí militanti obsadili v Iraku dve kurdské mestá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak militanti
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

BAGDAD 3. augusta (WEBNOVINY) – Islamskí militanti získali v nedeľu kontrolu nad dvoma kurdskými mestami na severe Iraku. Sunnitskí povstalci zo skupiny Islamský štát porazili kurdské jednotky a zmocnili sa miest Zumár a Sindžár ako aj priľahlých ropných polí. Pre kurdské sily to znamená ťažkú porážku. Sunnitskí povstalci vyvesili na verejné budovy svoje čierne vlaky.

Vo vyhlásení informovali, že počas bojov zabili „veľký počet kurdských vojakov“ a okrem dvoch miest obsadili aj 12 dedín. Kurdi v júli opustili vládu premiéra Núrího al-Málikího a Spojené štáty požiadali o dodávky ťažkých zbraní, ktoré ich bojovníci potrebujú na boj proti sunnitským povstalcom.

Skupina Islamský štát už obsadila viacero miest na severe Iraku a vládna armáda nebola schopná sa brániť jej ofenzíve. Túto úlohu prevzali šiitské milície a kurdské jednotky. Povstalcov sa im podarilo zastaviť len asi 100 kilometrov od Bagdadu za mestom Samarrá, ktoré je tiež v rukách Islamského štátu.

Skupina vyhlásila v Iraku a Sýrii islamský kalifát, kde má platiť prísne islamské právo šaría. Povstalci nemilosrdne a verejne popravujú svojich oponentov a zajatcov, čím šíria strach v okupovaných oblastiach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať