Izrael zloží v Gaze na pár hodín zbrane okrem Rafáhu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gaza
Foto: SITA/AP

TEL AVIV 4. augusta (WEBNOVINY) – Izraelská armáda v pondelok na sedem hodín preruší boje v palestínskom Pásme Gazy v záujme humanitárnej pomoci a návratu státisícov obyvateľov do svojich domovov, ktoré pre mesiac trvajúcu izraelskú ofenzívu opustili.

Prímerie sa nebude týkať mesta Rafáh

Podľa informácií zdroja z ministerstva obrany bude prímerie platiť od desiatej hodiny tamojšieho času do sedemnástej. Týkať sa však nebude mesta Rafáh, kde pozemné sily židovského štátu ešte zintenzívnili boje po piatkovom útoku ozbrojencov na izraelských vojakov.

Izraelská armáda odštartovala ofenzívu proti hnutiu Hamásu ovládajúcemu územie Pásma Gazy presne pred mesiacom. Deklarovaným hlavným cieľom bolo zničenie pašeráckych tunelov a tým aj zastavenie palestínskych raketových útokov ako aj pašovania zbraní.

Izrael začal v sobotu sťahovať časť pozemných jednotiek z pásma, no varoval, že útoky proti Hamásu budú pokračovať aj po splnení základného cieľa. Podľa palestínskych zdrojov je dôsledkom izraelskej ozbrojenej operácie smrť takmer 1800 Palestínčanov, pričom takmer pol milióna ľudí opustilo svoje domovy.

Palestínčan v Jeruzaleme útočil s bagrom

Bagrista so svojím vozidlom v pondelok na jednej z hlavných ulíc v Jeruzaleme narazil do autobusu a prevrátil ho. Podľa miestnych médií išlo o Palestínčana pochádzajúceho z východnej časti mesta. Polícia v súvislosti s incidentom, ktorý si vyžiadal jednu obeť v podobe útočníka, hovorí o teroristickom čine. V čase zrážky sa v autobuse nenachádzali žiadni cestujúci. Policajti Palestínčana pri útoku zastrelili.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a Palestínčanmi pokračuje

Podobné útoky sa v Izraeli stali aj v minulosti. V júli 2008 Palestínčania v rámci dvoch oddelených incidentov na stavebných vozidlách zasiahli niekoľko izraelských autobusov a chodcov a zabili celkovo troch ľudí. V oboch prípadoch vodičov zastrelili. O tri roky neskôr arabský kamionista v Tel Avive narazil do niekoľkých vozidiel a chodcov a zabil jednu osobu. Neskôr ho odsúdili na doživotie.

Riešenie blízkovýchodného konfliktu by malo prísť zvonka

Svetové mocnosti by mali nastoliť zvonka politické riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý si za posledný mesiac vyžiadal v Pásme Gazy stovky mŕtvych a tisíce zranených. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius to vyhlásil deň po tom, ako z Pásma Gazy hlásili usmrtenie 10 ľudí pri ďalšom izraelskom útoku na školu prevádzkovanú OSN, zatiaľ čo sily Hamásu vypálili na Izrael nové rakety.

Pokračujúce krviprelievanie si podľa Fabiusa vyžaduje „politické riešenie, ktorého zložky sú známe a ktoré by malo byť nastolené medzinárodným spoločenstvom, pretože strany konfliktu sa nanešťastie napriek nespočetným snahám ukázali byť neschopnými zavŕšiť rokovania.“

„Prímerie, nastolenie dvojštátneho riešenia a bezpečnosť pre Izrael – inak to nejde,“ uviedol minister v pondelňajšom, nezvyčajne ostro formulovanom vyhlásení s tým, že právo Izraela na bezpečnosť „neospravedlňuje zabíjanie detí a masakrovanie civilistov“.

Najnovší útok Izraela na školu OSN využívanú ako úkryt pre civilistov ešte v nedeľu odsúdil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý vyzval na vyvodenie spravodlivosti voči osobám zodpovedných za „hrubé porušenie medzinárodného humanitárneho práva“. Podľa palestínskych zdrojov si nálet okrem 10 mŕtvych vyžiadal aj okolo 30 zranených. V budove školy sa ukrývalo zhruba 3000 Palestínčanov, ktorí ušli pred bojmi zo svojich domovov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun