Rusko cvičí vojakov odpaľovať rakety v blízkosti Ukrajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina obvinila Rusov z únosu dôstojníčky
Ukrajina očakáva, že ruská strana urobí kroky na bezpodmienečné prepustenie Savčenkovej a jej urýchlené navrátenie do jej vlasti. Foto: SITA/AP

MOSKVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Ruské vojenské letectvo uskutočňuje od pondelka do piatku cvičenia v administratívnych okruhoch susediacich s Ukrajinou, pri ktorých využije vyše 100 lietadiel vrátane najnovšieho typu bombardérov.

V strednej a západnej časti Ruska ohlásili cvičenia vzdušných síl

Informoval o tom hovorca vzdušných síl Igor Klimov, ktorého citovala tlačová agentúra Interfax. Podľa jeho slov ide o prvý z viacerých radov cvičení zameraných na zlepšenie koordinácie, pričom sa nijako nezmienil o Ukrajine, kde sa opäť zintenzívňujú boje medzi vládnymi silami a separatistickými povstalcami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Posádky stíhačiek, bombardérov a vrtuľníkov budú nacvičovať paľbu na pozemné i vzdušné ciele, súčasťou nácviku by však malo byť aj „skutočné a elektronické odpaľovanie protilietadlových rakiet“ na základni Ašuluk v Astrachánskej oblasti.

Najnovší krok pravdepodobne vyvolá odozvu zo strany západných mocností, ktoré obviňujú Rusko z posilňovania vojenskej prítomnosti pozdĺž hranice s Ukrajinou a podporovania tamojších separatistických povstalcov. Tvrdenia Západu a Kyjeva o poskytovaní zbraní separatistom na ukrajinskom východe však Moskva naďalej popiera.

Hranicu s Ukrajinou prekročili stovky vojakov

Ukrajinsko-ruskú hranicu v noci z nedele na pondelok prekročilo 438 ukrajinských vojakov, ktorí sa rozhodli dezertovať a Rusko pre nich vytvorilo bezpečný koridor. S odvolaním sa na veliteľa pohraničných hliadok ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti o tom informovala agentúra Interfax.

Hovorca ukrajinskej armády medzitým pripustil, že časť jedného z oddielov mohla preniknúť na územie Ruska, podľa jeho slov sa tak však stalo po tom, ako sa vojaci dostali pod paľbu separatistických povstalcov a minula sa im munícia.

Napriek informácii o hromadnej dezercii predstaviteľ FSB uviedol, že 180 z vojakov požiadali o návrat do vlasti, kam ich odviezli autobusmi. Ďalšie podrobnosti nie sú známe a ruské ministerstvo obrany zatiaľ k záležitosti neposkytlo vyjadrenie. Uvedené počty ukrajinská strana odmietla potvrdiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať