Viedeň je centrom špiónov, tvrdí bývalý šéf rakúskeho úradu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Odpocuvanie
Foto: ilustračné, rafayhackingarticles.net

MOSKVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Bývalý šéf rakúskeho Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) Gert-René Polli označil Viedeň za domov tisícok tajných agentov a špiónov z celého sveta. Jeho slová na svojom portáli citovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Polli sa odvoláva na prieskum zostavený špecialistami vo veci špionážnych aktivít. Podľa jeho slov z neho vyplýva, že Viedeň je „burzou informácií“, keďže v tejto oblasti má Rakúsko najslobodnejšie zákony na svete. Tie domácim orgánom umožňujú trestať iba špionážne aktivity namierené priamo proti Rakúsku.

Polli zároveň označil rakúsku metropolu, ktorá sa všeobecne považuje za jedno najlepších miest pre život, za veľmi príjemné miesto aj pre rodiny tajných agentov, a to najmä po ich pôsobení v Iraku, Afganistane či Srbsku.

RIA Novosti prináša v tejto súvislosti aj slová šéfa Rakúskeho centra pre spravodajstvo, propagandu a bezpečnostné štúdie (ACIPSS) Siegfrieda Beera. Ten uviedol, že „všetky služby, ktoré tu pracovali počas studenej vojny, sú vo Viedni aj dnes“.

Ako dodal, „medzi dvoma svetovými vojnami sa Viedeň definitívne stala centrom európskej špionáže“. Podľa Polliho sa tu dnes nachádza viac ako 7000 agentov, najmä z Ruska a USA. Ruský portál v tejto súvislosti pripomína jednu z najväčších výmen ruských a amerických tajných agentov, pričom jej dejiskom bolo v roku 2010 viedenské letisko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať