Na ebolu zomrelo už 900 ľudí, nariadili spopolňovanie tiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

MONROVIA 5. augusta (WEBNOVINY) – Libérijská vláda v pondelok vydala nariadenie, podľa ktorého musia byť spopolnené telá všetkých obetí vírusu ebola, čo súvisí s obavami zo šírenia nákazy pri pochovávaní v obývaných oblastiach.

Minister informácií Lewis Brown o tom informoval prostredníctvom štátneho rozhlasu po nepokojoch, ktoré cez víkend na okraji hlavného mesta Monrovia vyvolal zámer pochovať 22 zosnulých pacientov. Ebola sa totiž prenáša kontaktom s telesnými tekutinami nakazeného a k šíreniu v mnohých prípadoch prispeli tradičné pohreby.

Podľa predstaviteľov libérijského zdravotníctva našli za posledné dni v uliciach Monrovie najmenej 17 odložených tiel. Tamojšia vláda ešte minulý týždeň zaviedla prísne opatrenia proti šíreniu nákazy vrátane uzavretia škôl a väčšiny hraničných priechodov.

Počet obetí najhoršej epidémie vírusu ebola v histórii dosiahol už číslo 887. V pondelok o tom v pravidelnej správe informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Zároveň uviedla, že nákaza sa už okrem ďalších západoafrických krajín začala šíriť najnovšie aj v Nigérii.

Úrady tam zatiaľ zaznamenali štyri prípady eboly. Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 60-percentná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať