Obliehaný Luhansk na Ukrajine čelí humanitárnej katastrofe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Luhansk
Obyvatelia v Luhansku žijú v hrozných podmienkach. Foto: SITA/AP

DONECK 5. augusta (WEBNOVINY) – Východukrajinské mesto Luhansk, ktoré obliehajú vládne jednotky, sa podľa mestskej rady nachádza vo veľkej humanitárnej kríze a starosta mesta Sergej Kravčenkov popisuje situáciu ako neudržateľnú.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Luhansk síce opustila asi polovica z jeho necelých pol milióna obyvateľov, zvyšok ale žije v hrozných podmienkach.

Luhansk jeho obyvatelia nemôžu opustiť

Nefunguje elektrická energia, palivo sa míňa, dodávky pitnej vody boli taktiež prerušené a obchody majú prázdne regály. V meste nefunguje telefonické a internetové spojenie, lekári nemajú lieky a pacientov posielajú domov.

Luhansk jeho obyvatelia nemôžu opustiť, keďže je celý obkľúčený vládnymi silami snažiacimi sa vytlačiť proruských separatistov z tejto oblasti. „Dôsledkom blokády a nepretržitého ostreľovania je mesto na pokraji humanitárnej katastrofy,“ uviedol Kravčenkov a dodal, že ľudia zomierajú doslova na ulici.

Ostreľovanie je v Luhansku na dennom poriadku

Len v sobotu vládne sily zasiahli osem budov vrátane školy, obchodného domu a viacerých obytných budov. Minulý týždeň delostrelectvo zničilo hlavný elektrický transformátor, takže mesto zostalo bez 80 percent elektriny.

Povstalci obvinili vládne sily z bombardovania civilných oblastí, ukrajinská vláda, naopak, tvrdí, že delostreleckú streľbu majú na svedomí separatisti, aby zdiskreditovali armádu.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Ukrajinské jednotky odštartovali protiteroristickú operáciu v apríli tohto roku a separatistov sa im podarilo zatlačiť do miest Doneck a Luhansk. Boje si doteraz vyžiadali vyše 1100 mŕtvych a asi 3500 zranených.

Rusko zvolalo pre Ukrajinu mimoriadne zasadnutie OSN

Rusko v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom na východe Ukrajiny zvolalo mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN).

V utorok o tom s odvolaním sa na ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina informovala tlačová agentúra ITAR-TASS. Ako uviedol, dôvodom je „humanitárna situácia na Ukrajine“. Zasadnutie by sa malo uskutočniť ešte v utorok večer.

Do Ruska už ušlo 730 000 Ukrajincov

Skoro trištvrte milióna ľudí už utieklo pred bojmi na východe Ukrajiny do Ruska. V utorok to oznámil šéf európskej divízie Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Vincent Cochetel.

Ide o značne vyšší počet než doteraz uvádzaných 168 000, ktorý sa zaregistrovali na ruskom imigračnom úrade. Cochetel dodal, že v rámci Ukrajiny opustilo svoje domovy ďalších asi 117 000 ľudí a toto číslo rastie každým dňom o 1200 ďalších osôb.

Ukrajinské jednotky odštartovali protiteroristickú operáciu v apríli tohto roku a separatistov sa im podarilo zatlačiť do miest Doneck a Luhansk. Boje si doteraz vyžiadali vyše 1100 mŕtvych a asi 3500 zranených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať