Šéf NATO vyzval na odchod ruských síl od ukrajinských hraníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rasmussen, Jaceňuk
Generálny tajomník NATO Anders Rasmussen sa stretol v Kyjeve aj s predsedom parlamentu a premiérom Arsenijom Jaceňukom. Foto: SITA, AP

KYJEV 7. augusta (WEBNOVINY) – Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vyzval vo štvrtok Rusko, aby stiahlo svoje jednotky od hraníc s Ukrajinou. Reagoval na informácie aliancie, že Moskva má pri hraniciach s Ukrajinou asi 20 000 vojakov a pod zámienkou humanitárnej misie sa pripravuje na inváziu svojho južného suseda.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Počas návštevy Kyjeva Rasmussen vyhlásil, že Moskva by nemala použiť mierotvornú misiu ako zámienku na vojnu. Šéf NATO sa vyjadril aj k zostreleniu malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou, v troskách ktorého zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Havária lietadla bola podľa Rasmussena „tragickým dôsledkom bezohľadnej politiky Ruska, ktoré podporuje povstalcov a chce destabilizovať situáciu na Ukrajine“. Rasmussen tiež pohrozil Moskve prísnejšími sankciami v prípade, že neprestane ovplyvňovať tamojšiu situáciu.

Aliancia je podľa svojho šéfa pripravená okamžite prehĺbiť svoju spoluprácu s Ukrajinou v oblasti vzdelávania, výcvikov a spoločných vojenských cvičení zameraných na modernizáciu ukrajinských ozbrojených síl. NATO podľa Rasmussena nemá zatiaľ v pláne pomôcť Ukrajine v boji proti proruským povstalcom vojensky, jednotlivé členské štáty však môžu takúto pomoc zvážiť. „NATO nemá kapacitu zaistiť efektívnu ochranu všetkých svojich spojencov,“ vyhlásil.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Konštatoval tiež, že konanie Ruska v tejto kríze viedlo k vytvoreniu „novej bezpečnostnej situácie v Európe“, čomu sa musí aliancia prispôsobiť. Táto nová situácia podľa Rasmussena prinúti NATO zlepšiť schopnosť pomáhať svojim spojencom. Na septembrovom summite NATO by podľa neho mala byť prijatá deklarácia o posilnení spolupráce medzi Ukrajinou a alianciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Fogh RasmussenPeter Porošenko
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy