Obama odmietol pomôcť Ukrajine, ďalšie zbrane im nepošle

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 7. augusta (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v stredu odmietol možnosť ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu v záujme boja tamojších vládnych síl proti proruským povstalcom na východe krajiny.

Podľa Obamu aktuálna výzbroj ukrajinskej armády je na boj proti separatistom dostatočná. Iná situácia by však podľa neho nastala v prípade ruskej invázie, pred ktorou vo štvrtok varovalo NATO, pričom poukázalo na údajné zhromažďovanie tisícov ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šéf Bieleho domu podotkol, že ruská armáda je oveľa väčšia ako tá ukrajinská, no tej sa zase nevyrovná výzbroj povstalcov. O situácii na hraniciach s Ruskom v stredu prostredníctvom telefónu hovorili aj americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti.

Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala stovky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaJoe BidenPetro Porošenko