Sunniti ukryli telo Saddáma Husajna pred extrémistami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Saddám Husajn
Foto: SITA/AP

BAGDAD 8. augusta (WEBNOVINY) – Iracký sunnitský kmeň v stredu potvrdil presun tela popraveného diktátora Saddáma Husajna z jeho rodinnej hrobky pre obavy zo znesvätenia šiitskymi militantmi.

Náčelník kedysi prominentného kmeňa Albu Násir pre agentúru Reuters uviedol, že Saddámovo telo uložené približne 150 kilometrov od Bagdadu previezli na utajené miesto pred niekoľkými mesiacmi.

Podľa predstaviteľov irackej polície sa nedávno do hrobky naozaj vlámali šiitskí extrémisti, ktorí priestory s jeho podobizňami poškodili a následne podpálili. Telá jeho synov Udaja a Kusaja, ktorých taktiež pochovali v hrobke, však odniesť nestihli.

Saddám Husajn vládol v Iraku od roku 1979 do invázie amerických vojsk v roku 2003. Jeho vláda bola poznamená utláčaním väčšinových šiitov, tvrdými ozbrojenými zásahmi voči vlastnému obyvateľstvu či vojnami s Iránom a spojencami vedenými USA.

Saddám sa po invázii schovával, až kým ho Američania v decembri 2003 nenašli. Iracký súd ho o tri roky neskôr uznal vinným z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti a odsúdil na trest smrti obesením. Popravu vykonali koncom decembra 2006. Saddáma pochovali v rodnej dedine neďaleko mesta Tikrít.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Saddám Husajn