Čierna skrinka alžírskeho lietadla je nepoužiteľná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Havária lietadla spoločnosti Air Algerie
Stroj spoločnosti Air Algérie zmizol z radarov približne 50 minút po štarte z hlavného mesta Burkina Faso Ouagadougou. Na palube stroja patriaceho španielskej spoločnosti Swiftair, od ktorého si ho Air Algérie prenajímala, bolo 51 Francúzov, 27 občanov Burkina Faso, osem Libanončanov, šesť Alžírčanov, piati Kanaďania či štyria Nemci. Príčina leteckého nešťastia bolo zlé počasie. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 7. augusta (WEBNOVINY) – Jedna z dvoch čiernych skriniek pochádzajúca z lietadla spoločnosti Air Algérie, na palube ktorého minulý mesiac zahynulo 116 pasažierov, je „nepoužiteľná“. Vo štvrtok o tom informovali experti vyšetrujúci leteckú tragédiu. Tím odborníkov vo francúzskom Paríži analyzuje údaje z dvoch takzvaných čiernych skriniek, ktoré našli na mieste dopadu stroja typu McDonnell Douglas MD-83.

Obrazom: Havária lietadla spoločnosti Air Algérie

Údaje zo zvukového záznamníku sa vyšetrovateľom nepodarilo prečítať. Záznamník pritom mohol byť poškodený ešte pred dopadom na zem. Výrobca totiž použil zastaralú technológiu, s pomocou ktorej sú zvuky nahrávané na magnetickú pásku – na rozdiel od modernejšieho spôsobu digitálneho nahrávania. Poškodenú pásku sa síce podarilo „opraviť“, rozhovoru medzi pilotmi však nie je rozumieť.

Stroj spoločnosti Air Algérie zmizol z radarov vo štvrtok približne 50 minút po štarte z hlavného mesta Burkina Faso Ouagadougou. Z predbežnej analýzy vyplýva, že lietadlo sa rozlomilo na viacero častí až po dopade na zem. Je preto vysoko nepravdepodobné, že lietadlo bolo terčom raketového útoku podobne, ako tomu bolo v prípade stroja spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré niekoľko dní predtým zostrelili nad východnou Ukrajinou. Podľa predbežných zistení bolo príčinou nehody zlé počasie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať