Palestínčania opäť odpaľujú rakety, Izrael odpovedá náletmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boje v Gaze neutíchajú, oblasť ničí paľba
Dym, prach a trosky sa vznášajú nad Gazou po izraelskom útoku. Foto: SITA/AP

BERLÍN 8. augusta (WEBNOVINY) – Izrael a palestínski militanti z Pásma Gazy v piatok obnovili cezhraničné útoky po tom, ako sa v ranných hodinách skončilo trojdňové prímerie a znepriatelené strany sa nedokázali dohodnúť na jeho predĺžení.

Všetko o vojnovom konflikte v Pásme Gázy nájdete TU.

Palestínčania začali útočiť ako prví a do poludnia vypálili na Izrael 33 rakiet. Izraelčania na raketovú a mínometnú paľbu odpovedali najmenej 10 náletmi naprieč Gazou. Podľa palestínskych predstaviteľov pri jednom z nich zasiahli zadný dvor mešity, kde zahynul 10-ročný chlapec. Obete hlásia aj zo severnej časti územia, kde bolo terčom náletu sídlisko.

Izraelská polícia v súvislosti s raketovou paľbou z Pásma Gazy eviduje dvoch zranených. Väčšina projektilov dopadla na otvorené priestranstvá, dva z nich však zachytil obranný systém nad pobrežným mestom Aškelon. Polícia v Pásme Gazy okrem náletov informovala taktiež o izraelskom ostreľovaní z tankov a delových člnov.

Obrazom: Boje v Gaze neutíchajú, oblasť ničí paľba

Vyjednávanie bude pokračovať

Nie zatiaľ jasné, ako sa obnovenie bojov prejaví na rokovaniach v Káhire zameraných na dosiahnutie trvácnejšieho prímeria. Predstavitelia hnutia Hamás ovládajúceho Pásmo Gazy vyhlasujú, že napriek odmietnutiu predĺžiť trojdňové prerušenie útokov sú ochotní pokračovať vo vyjednávaní.

Nemenovaný zdroj z izraelskej vlády sa však vyjadril, že Izrael nebude rokovať pod paľbou a namiesto toho bude všetkými prostriedkami brániť svojich občanov. Izraelská delegácia údajne v piatok ráno odcestovala z Káhiry. Hlavnou požiadavkou Hamásu je uvoľnenie blokády uvalenej Izraelom na Pásmo Gazy v roku 2007.

Obrazom: Boje v Pásme Gazy medzi Izraelom a Hamásom trvajú viac ako mesiac

Prímerie vypršalo

Prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamás v Pásme Gazy vypršalo v piatok ráno o 7.00 SELČ.

Už vo štvrtok večer to naznačovali vyhlásenia zo strany Hamásu, ktorý predĺženie tohto opatrenia zavedeného ešte v utorok podmieňoval bezpodmienečným splnením všetkých svojich požiadaviek. Tou hlavnou bolo otvorenie prístavu v Gaze. „Vyzývame palestínsku delegáciu, aby neobnovovala prímerie pred splnením principiálnych požiadaviek,“ uviedol v televíznom rozhovore jeden z príslušníkov hnutia.

Izraelská armáda a Hamás sa na 72-hodinovom prímerí, ktoré v Pásme Gazy ovládanom Hamásom začalo platiť v utorok ráno, dohodli ešte v pondelok. Išlo vôbec o prvý úspešný pokus na dlhší čas zastaviť násilné akcie medzi znepriatelenými stranami.

Izraelská ofenzíva proti hnutiu Hamás pripravila v Pásme Gazy o život najmenej 1874 Palestínčanov, väčšinu civilistov. Asi pol milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy.

Video: Boje v Gaze pokračujú

https://www.youtube.com/watch?v=I3hTPbfY-r4

Izrael vyzval Úniu, aby vyslala inšpektorov k hraniciam Gazy

Izraelský minister zahraničia Avigdor Lieberman vyzval vo štvrtok Európsku úniu, aby vyslala pozorovateľov na hranice Pásma Gazy, čo by mohlo pomôcť k stabilizácii situácie na tomto palestínskom území. V rozhovore pre nemecký denník Bild Lieberman zdôraznil najmä kľúčovú rolu Nemecka v rámci pomoci Pásmu Gazy. Berlín by preto podľa neho mal „spojiť lídrov EÚ“ v záujme trvalého riešenia pre Pásmo.

„Nemecko a EÚ by mali vyslať do Gazy inšpektorov, ktorí by kontrolovali obchod Palestínčanov s inými krajinami,“ povedal. Zdôraznil však, že nenavrhuje vyslanie vojakov či policajtov do oblasti. Lieberman vyhlásil, že Izrael nechce vládnuť v Pásme Gazy, no jeho obyvateľom je nutné pomôcť. „A Nemecko by malo byť v čele takejto misie,“ povedal šéf izraelskej diplomacie.

Nemecko, Francúzsko a Británia už navrhli obnovenie misie EÚ na hraniciach medzi Pásmom Gazy a Egyptom. „S európskymi partnermi sme pripravení pomôcť, napríklad misiou EÚ na monitorovanie hraničných priechodov,“ povedal v tejto súvislosti nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, podľa ktorého sa už o tejto veci rokuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Avigdor LiebermanFrank-Walter Steinmeier