Američania začali bombardovať irackých militantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack obama
Americký prezident Barack Obama dal povolenie na americké bombardovanie v Iraku. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 8. augusta (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama neurčil žiaden termín na ukončenie obmedzených leteckých útokov voči extrémistom na severe Iraku, ktoré schválil vo štvrtok. Novinárom to v piatok povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

O ukončení zásahov podľa neho rozhodne bezpečnostná situácia na mieste. Súhlas s leteckými útokmi môže byť podľa neho rozšírený aj o ďalšiu vojenskú podporu pre iracké jednotky po vytvorení novej vlády. Earnest zdôraznil, že súčasné nálety sú zamerané na ochranu Američanov a na zlepšenie humanitárnej situácie v oblastiach ohrozovaných bojovníkmi zo sunnitskej skupiny Islamský štát.

Americké letectvo v piatok začalo útočiť na pozície militantov zo skupiny Islamský štát. Cieľom útoku bolo delostrelectvo, ktorým ozbrojenci útočili na kurdské jednotky rozmiestnené v irackom meste Arbíl. Dve stíhačky typu F-18 tam zhodili niekoľko 250-kilogramových laserovo navádzaných bômb.

Americké vojenské lietadlá tiež zhodili utečencom ukrývajúcim sa v horách pri meste Sindžár asi 20 000 litrov vody a potraviny. V horách sa tam ukrýva asi 40 000 príslušníkov náboženskej skupiny jazídiov, ktorých bojovníci Islamského štátu považujú za nevercov a väčšinou popravujú. Títo utečenci urýchlene potrebujú nevyhnutnú pomoc vrátane jedla, vody a prístreškov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama