Kyjev: Rusi chceli zostreliť svoj stroj, aby vyvolali vojnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Telá obetí leteckého nešťastia na Ukrajine mieria do Holandska
Vo štvrtok 17. júla 2014 sa na ukrajinsko-ruských hraniciach zrútilo civilné lietadlo Boeing 777 s 298 ľuďmi na palube. Stroj bol zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov. Nehodu nikto neprežil. Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Foto: SITA/AP

Zostrelenie ako zámienka

Jeho zostrelenie by podľa neho Rusi považovali za akt agresie zo strany ukrajinskej armády, čo by bola dostatočná zámienka na vpád ruských vojakov na Ukrajinu. Chyba sa však podľa jeho slov stala v umiestnení systému Buk. Ten mali z Ruska dopraviť do dediny Pervomajsk, no pre údajnú neznalosť ho umiestnili v meste s rovnakým názvom.

„Z vybraného miesta malo byť lietadlo Aeroflotu zasiahnuté tak, aby padlo na územie kontrolované ukrajinskými ozbrojenými silami. Tento útok bol naplánovaný ako cynické ospravedlnenie začiatku otvorenej agresie z dôvodu masovej vraždy nevinných Rusov,“ povedal pre ukrajinské médiá Nalivájčenko, podľa ktorého bola ruská invázia v pláne hneď na ďalší deň po útoku.

Na otázku, prečo povstalci v Ukrajincami zverejnenej komunikácii nesprávne hovorili o zostrelení ukrajinského vojenského stroja, šéf tajnej služby odpovedal, že samotní povstalci o pláne ruského vedenia nevedeli.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, zahynulo tristo ľudí

Prímerie v oblasti dopadu lietadla stále platí

Ukrajinská vláda v piatok oznámila, že prímerie so separatistickými povstalcami v miestach júlového zrútenia malajzijského lietadla zostáva v platnosti, hoci počas predošlého dňa informovala o jeho prerušení. Podľa zverejneného vyhlásenia pre oblasť dopadu trosiek naďalej platí príslušné nariadenie prezidenta Petra Porošenka, pričom rozpor s predošlým vyhlásením Kyjev nijako nevysvetľuje.

Holandský premiér Mark Rutte v stredu oznámil stiahnutie medzinárodného tímu expertov pod vedením Holandska, ktorý mal vyhľadať a zozbierať pozostatky obetí katastrofy, čo zdôvodnil príliš vysokými bezpečnostnými rizikami. Ukrajinská vláda následne vyhlásila, že „režim prímeria“ v oblasti nebude platiť, až kým sa nezačne „druhá etapa vyšetrovania“.

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje Rusko z podporovania separatistov na východe Ukrajiny, ktorí lietadlo mohli zostreliť raketou zem-vzduch. Moskva to odmieta.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mark Rutte