USA uskutočnili ďalšie nálety v Iraku, Kurdom zhodili jedlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka
Američania zaútočili proti bojovníkom nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát v severnom Iraku. Foto: SITA, AP

WASHINGTON 9. augusta (WEBNOVINY) – Spojené štáty uskutočnili ešte v piatok ďalšie dva nálety proti bojovníkom nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát v severnom Iraku a v sobotu ráno dopravili ďalšiu zásielku potravín a vody do pohoria Sindžár, kde sa pred nimi ukrývajú tisíce príslušníkov náboženskej menšiny jazídov.

Informovali o tom predstavitelia ministerstva obrany USA, podľa ktorých bezposádkové lietadlá a stíhačky zaútočili tentoraz na kolónu vozidiel dve mínometné pozície v okolí mesta Arbíl.

Obnovenie amerických náletov v Iraku vo štvrtok schválil prezident Barack Obama, podľa ktorého podpora v boji proti sunnitským fundamentalistom blízkym al-Kájde nie je časovo obmedzená.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry bojovníkov Islamského štátu obvinil z „teroru voči nevinným ľuďom vrátane jazídskej a kresťanskej menšiny“ ako aj ďalších „groteskných a cielených aktov násilia nesúcich všetky charakteristické znaky genocídy“.

Hovorca irackého ministerstva ľudských práv medzitým informoval o najnovšom prípade násilia voči jazídom, keď extrémisti údajne zajali niekoľko stoviek žien a považujú ich zrejme za svoje otrokyne. Islamský štát v uplynulých mesiacoch obsadil veľkú časť severného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul, pričom donútil k úteku viac ako milión kresťanov a iných príslušníkov menšín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaJohn Kerry