Nálety v Iraku sú podľa Baracka Obamu behom na dlhé trate

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama načrtol dlhodobejšiu stratégiu boja proti militantom Islamského štátu v Iraku. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 9. augusta (WEBNOVINY) – Prezident USA Barack Obama v sobotu načrtol dlhodobejšiu stratégiu boja proti militantom Islamského štátu v Iraku, ktorí podľa neho rýchlosťou svojho postupu smerom k centru autonómneho Kurdistanu prekonali odhady spravodajských služieb.

Počas vystúpenia v Bielom dome pred odchodom na dovolenku v Massachusetts varoval Američanov, že nová kampaň v krajine poznačenej vojnou je „dlhodobým projektom“, ktorého trvanie bude závisieť od tamojšieho politického vývoja. Vyjadril sa tak dva dni po tom, ako vydal súhlas na obmedzené letecké útoky proti povstalcom na severe Iraku.

„Nemyslím si, že tento problém vyriešime behom niekoľkých týždňov. Myslím si, že to potrvá nejaký čas,“ povedal Obama. Iracké bezpečnostné sily budú podľa neho schopné uskutočniť účinnú ofenzívu až po ich prebudovaní, čo si vyžaduje vytvorenie novej vlády v Bagdade, ktorej budú môcť vojsko i obyvatelia dôverovať.

Obama v tejto súvislosti povedal, že Irak potrebuje premiéra, čím dal najavo svoj pohľad na legitímnosť úradujúceho Núrího al-Málikího. Dodal, že neplánuje uzavrieť veľvyslanectvo USA v Bagdade alebo konzulát v kurdskom Arbíle a okrem náletov bude pokračovať aj zhadzovanie humanitárnej pomoci pre utečencov z radov náboženských menšín.

Obrazom: Kurdi sa musia brániť pred bojovníkmi Islamského štátu

Obama už v predošlom rozhlasovom a internetovom príhovore zopakoval, že nenechá USA zatiahnuť do vojny, Američania by však podľa neho nemali zatvárať oči, ak nevinní ľudia čelia masakrám a je možné tomu zabrániť.

Americké sily v piatok uskutočnili viaceré nálety na pozície Islamského štátu, ktorému minister zahraničných vecí USA John Kerry pripisuje „akty násilia nesúce všetky charakteristické znaky genocídy“. Sunnitská fundamentalistická skupina v uplynulých mesiacoch obsadila veľkú časť severného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul, pričom donútila k úteku viac ako milión kresťanov a iných príslušníkov menšín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaJohn Kerry