Ukrajina chystá posledný boj o Doneck, povstalci udrú tiež

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boje v Donecku sa chýlia ku koncu, povstalcom hrozí porážka
Ukrajinskí vojaci pokračujú v Donecku v bojoch proti separatistom aj napriek vyhláseniu nového premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Oleksandra Zacharčenka, že povstalci sú ochotní pristúpiť na prímerie, aby odvrátili humanitárnu katastrofu. Foto: SITA/AP

KYJEV 11. augusta (WEBNOVINY) – Povstalci na východe Ukrajiny, ktorých cez víkend obkľúčili vládne sily, plánujú veľký protiúder v nasledujúcich 2 až 3 dňoch. Novinárom to povedal ich nový líder Alexander Zacharčenko.

Minulý týždeň Zacharčenko, pôvodom z východnej Ukrajiny, nahradil ruského občana Aleksandra Borodaja na čele samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Vyvolal tak nádej na deeskaláciu konfliktu. V pondelok však Zacharčenko novinárov informoval o pripravovanej protiofenzíve. Detaily však poskytnúť odmietol.

Obrazom: Boje v Donecku sa chýlia ku koncu, povstalcom hrozí porážka

Ukrajinské vládne sily sa pripravujú na záverečnú fázu opätovného prevzatia kontroly nad mestom Doneck po tom, ako dosiahli výrazné úspechy v bojoch proti tamojším separatistickým povstalcom. V pondelok o tom informoval hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko, podľa ktorého sa Doneck podarilo „úplne oddeliť od Luhanska“, centra ďalšej z nepokojných oblastí na ukrajinskom východe.

Takzvaná protiteroristická operácia tak pokračuje napriek vyhláseniu nového premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Oleksandra Zacharčenka, že povstalci sú ochotní pristúpiť na prímerie, aby odvrátili humanitárnu katastrofu. Podľa Lysenka by separatisti v prípade záujmu o prímerie mali „vztýčiť biele vlajky a zložiť zbrane“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Sily podieľajúce sa na protiteroristickej operácii sa pripravujú na záverečnú fázu oslobodenia Donecka,“ vyjadril sa Lysenko pre agentúru Reuters. Kyjev podľa neho pracuje na oslobodení Donecka i Luhanska, je však „lepšie oslobodiť najprv Doneck, pretože je dôležitejší“.

Okolím Donecka otriasala v nedeľu delostrelecká paľba, zatiaľ čo ďalej na východ pokračovali boje o kontrolu nad mestom Krasnyj Luč, dôležitým železničným a cestným uzlom, kadiaľ podľa Kyjeva prechádzajú dodávky ruskej výzbroje pre povstalcov. Ich najvyšší veliteľ Igor Girkin údajne ešte v sobotu priznal, že mesta sa zmocnil „nepriateľ“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať