Útoky v Iraku musia potrestať, tvrdí slovenská diplomacia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kurdi sa musia brániť pred bojovníkmi Islamského štátu
Povstalci zo sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát obsadili sever Iraku. Plánujú tiež veľkú ofenzívu proti Kurdom. Na pozície militantov začalo v piatok útočiť aj americké letectvo. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR prijalo s rozhorčením a zdesením informácie o útokoch ozbrojených militantov tzv. Islamského štátu na severe Iraku proti etnickým jazídom.

„Páchatelia týchto činov nesmú uniknúť spravodlivosti a musia byť za svoje zločiny potrestaní,“ uviedol rezort diplomacie v tlačovom vyhlásení.

Obrazom: Islamskí extrémisti v Iraku pozabíjali stovky členov menšiny jazídov

Slovenský rezort diplomacie apeluje na všetky strany, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a zabezpečili prístup humanitárnej pomoci.

„Vyzývame irackú vládu a medzinárodné spoločenstvo na prijatie opatrení na zastavenie útokov proti náboženským a etnickým menšinám v Iraku,“ uviedlo ministerstvo s tým, že oceňuje promptnú reakciu Francúzska, Veľkej Británie a Spojených štátov pri poskytnutí humanitárnej pomoci skupine jazídov ukrývajúcich sa pred útokmi v pohorí Sindžár.

„Oceňujeme zásah USA, ktorý pomáha odvrátiť ďalšie útoky na civilistov,“ dodáva rezort. Podľa slovenskej diplomacie dokáže irackú krízu riešiť len politicky silná a jednotná, širokospektrálna demokratická vláda, vyvážene vytvorená z predstaviteľov šiítov, sunitov a Kurdov.

Islamskí extrémisti v nedeľu v Iraku usmrtili a zaživa pochovali niekoľko stoviek príslušníkov jazídskej menšiny vrátane žien a detí.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR