Obrazom: Doneck obkľúčili vojaci, rakety zasiahli väznicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Raketový útok vyvolal hromadný útek trestancov z doneckej väznice
Medzi 106 trestancami, ktorí využili zmätok po zásahu doneckej väznice raketou na útek, boli údajne aj páchatelia vrážd, lúpeží a znásilnení. Foto: SITA/AP

DONECK 11. augusta (WEBNOVINY) – Raketová paľba v Donecku na východe Ukrajiny v pondelok zasiahla prísne stráženú väznicu, kde vyvolala vzburu a útek viac ako stovky trestancov. Informoval o tom hovorca mestského zastupiteľstva Maksim Rovinský, podľa ktorého priamy zásah minimálne jedného väzňa usmrtil a ďalších troch vážne zranil.

Medzi 106 trestancami, ktorí využili zmätok na útek, boli údajne aj páchatelia vrážd, lúpeží a znásilnení. Podľa Rovinského „sú nanajvýš nebezpeční väzni teraz na slobode“ a „ťažko povedať, ako veľkú hrozbu predstavujú pre mesto zaplavené zbraňami“.

Obrazom: Raketový útok vyvolal hromadný útek trestancov z doneckej väznice

Ich útek umožnilo vypnutie poplašného systému v dôsledku poškodenia elektrickej rozvodne. Predstavitelia ukrajinskej väzenskej služby neskôr uviedli, že 34 trestancov sa do väznice vrátilo, čo však zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť.

Doneck ako hlavné ohnisko separatistického povstania je momentálne obkľúčené armádou a vzájomné ostreľovanie raketami sa stalo pre obyvateľov súčasťou každodenného života. Armáda i povstalci bojujúci proti sebe už od apríla používajú ťažké a často nepresné zbrane. Strely tak bežne zasahujú bytovky a iné budovy, čo spôsobuje čoraz viac obetí z radov civilistov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Rovinský v pondelok informoval, že len počas uplynulej noci utrpelo zásah najmenej 10 obytných domov, obchodov a garáží. Dodal, že okolo 20-tisíc obyvateľov nemá elektrinu a odhadom 400-tisíc z kedysi miliónovej metropoly utieklo. Mnohé miestne obchody sú zatvorené a tým, čo zostali otvorené, sa míňajú zásoby.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko v pondelok vyhlásil, že vládne sily sa pripravujú na záverečnú fázu opätovného prevzatia kontroly nad mestom Doneck. Takzvaná protiteroristická operácia tak pokračuje napriek vyhláseniu nového premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Oleksandra Zacharčenka, že povstalci sú ochotní pristúpiť na prímerie, aby odvrátili humanitárnu katastrofu. Podľa Lysenka by separatisti v prípade záujmu o prímerie mali „vztýčiť biele vlajky a zložiť zbrane“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať