Treba sa zmobilizovať, no nie pre vojnu, vyzval Putin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok navštívil Krym. Foto: SITA/AP

MOSKVA 14. augusta (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin odmieta uzavieranie sa Ruska pred svetom, a to aj napriek súčasnej kríze vo vzťahoch medzi Moskvou a západnými krajinami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Putin na výjazdovom zasadnutí parlamentu v krymskej metropole Jalta uviedol, že Rusko si neželá vojnu a preto sa bude usilovať o čo najskorší koniec násilia na východnej Ukrajine.

Zákazom dovozu potravín chráni ruské záujmy

Trojnásobný ruský prezident taktiež poslancom a niektorým prítomným členom vlády povedal, že zákaz dovozu potravín z Európy zaviedol v snahe ochrániť ruské národné záujmy.

Vďaka tomu sa totiž podľa neho vytvoril priestor na pomoc domácim výrobcom a taktiež to umožnilo novým spojencom z Južnej Ameriky a taktiež Turecku zohrávať na ruskom trhu väčšiu úlohu.

Vo veci Krymu označil obvinenia Západu z násilného pričlenenia územia k Rusku za „smiešne a hlúpe“ a dodal, že vláda podporí ďalší rozvoj polostrova a taktiež zriadi na jeho území základňu pozemných síl.

„Musíme pokojne, s dôstojnosťou a efektivitou budovať našu krajinu, nie sa uzatvárať pred vonkajším svetom. Musíme sa konsolidovať a mobilizovať sa, no nie pre vojnu alebo akúkoľvek konfrontáciu, ale pre tvrdú prácu v záujme Ruska a pre Rusko. Všetci naši partneri musia pochopiť, že Rusko ako iné veľké, silné a suverénne krajiny, má rôzne spôsoby a prístupy na zaistenie vlastných národných záujmov, a to zahŕňa aj silové zložky,“ povedal na Jalte Putin, ktorý je pod paľbou kritiky Západu za údajnú podporu povstalcov na východe Ukrajiny. Výsledkom niekoľko mesiacov trvajúcej krízy bolo vzájomné uvalenie hospodárskych sankcií.

Monopol dolára poškodzuje ruskú ekonomiku

Prezident Putin počas návštevy Krymu vyslovil aj myšlienku, že Rusko by sa malo snažiť predávať svoju ropu a zemný plyn za ruble, keďže monopol dolára poškodzuje pri obchodovaní s energiami ruskú ekonomiku. „Mali by sme konať opatrne. V súčasnej dobe sa snažíme dohodnúť s niektorými krajinami na obchodovaní v národných menách,“ povedal Putin.

Podľa nemenovaného zdroja z Jednotného Ruska bola štvrtková návšteva predovšetkým „politickým odkazom, že Krym je neoddeliteľnou súčasťou Ruska a že niet návratu i navzdory sankciám“. Na programe stretnutia boli rokovania o domácich záležitostiach vrátane ťažkostí so štátnym rozpočtom či plánov rozvoja Krymu, ale aj o sankciách Západu, ktorý odtrhnutie územia od Ukrajiny odmieta uznať.

Ruský prezident vyjadril vieru, že viacerí európski lídri sú za čo najskoršie uvoľnenie vzájomných hospodárskych sankcií, ktoré voči sebe recipročne zaviedli EÚ a Rusko. Putin síce nespomenul konkrétne mená, no hovoril o „politikoch a svojich kolegoch“. Tí sa podľa neho chcú vymaniť zo situácie, ktorá poškodzuje vzájomnú spoluprácu. Trojnásobný ruský prezident dodal, že nedávno hovoril so svojim francúzskym náprotivkom Françoisom Hollandom a podľa jeho slov sa súčasný stav odráža na nálade francúzskeho lídra, píše agentúra Reuters. Tá vo štvrtok priniesla aj kritické slová slovenského premiéra Roberta Fica na adresu sankcií, ktoré podľa neho ohrozujú vzmáhajúce sa hospodárstvo EÚ.

Od anexie Krymu išlo už o druhú návštevu ruského lídra na spornom území. Prvýkrát sa tak stalo deviateho mája počas osláv porážky nacistického Nemecka. Putin sa vtedy zúčastnil na slávnostnej vojenskej prehliadke v meste Sevastopoľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin