Kanadská vláda poskytla netestovanú vakcínu na ebolu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola
V Libérii našli na ulici mŕtveho muža, príčinou úmrtia mohla byť aj ebola. Foto: SITA/AP

OTTAWA 13. augusta (WEBNOVINY) – V boji proti epidémii eboly v západnej Afrike dala Kanada Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) k dispozícii vakcínu, ktorá je vo fáze testovania. Ide o 800 až 1000 dávok lieku vyrábaného v štátnych laboratóriách, uviedla podľa rakúskej televíznej stanice ORF v utorok kanadská ministerka zdravotníctva Rona Ambrosová.

Viac o epidémii eboly nájdete

—-> TU.

Liek doteraz úspešne testovali na opiciach, nie však na ľuďoch, povedal hovorca kanadského ministerstva zdravotníctva. Prvé dávky budú pravdepodobne podané lekárom a zdravotníckemu personálu. Za štyri až šesť mesiacov by mohli kanadské laboratóriá vyrobiť väčšie množstvo lieku.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Nigéria oznámila tretiu obeť eboly, ktorej podľahol v Lagose 36-ročný spolupracovník štátnej spoločnosti ECOWAS. Prvou obeťou v Nigérii bol koncom júna muž pochádzajúci z Libérie. Minulý týždeň podľahla ebole zdravotná sestra, ktorá sa o muža starala. S mužom bol v kontakte aj spolupracovník ECOWAS-u, ktorý teraz tiež zomrel.

WHO oznámila v utorok v Ženeve, že v prípade epidémie eboly je etické podať chorým aj na ľuďoch doteraz netestovaný liek. Ochorenie, ktoré má 60- až 90-percentnú úmrtnosť, si už vyžiadalo životy viac ako 1000 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať