Francúzi pošlú Kurdom do Iraku zbrane, Británia stále váha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kurdi irak
Foto: SITA/AP

BRUSEL 15. augusta (WEBNOVINY) – Európska únia sa v utorok nedohodla na spoločnej pozícii v otázke dodávania zbraní Kurdom, dala však zelenú jednotlivým členským štátom, aby tak mohli spraviť. Kurdský prezident Masúda Barzání v nedeľu požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby vyzbrojilo Kurdov a pomohlo im tak brániť sa proti postupujúcim islamistom v Iraku.

Veľvyslanci pri EÚ sa preto na mimoriadnom zasadnutí v utorok večer zhodli na tom, že jednotlivé štáty im môžu poslať výzbroj po úzkej konzultácii s irackou vládou, uviedla šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová. Spoločné stanovisko však neprijali, keďže niektoré krajiny boli dôrazne proti.

Londýn zváži zaslanie zbraní irackým Kurdom

Británia zváži žiadosť o vyzbrojenie Kurdov s cieľom pomôcť im brániť sa proti sunnitským militantom v Iraku. Informuje o tom v piatok stanica BBC citujúca nemenované zdroje. Spojené štáty požiadali európske krajiny, aby dodali kurdským silám zbrane a muníciu.

BBC citovala zdroj z Downing Street, podľa ktorého Kurdi zatiaľ Britániu o priamu pomoc nepožiadali, avšak každú požiadavku sú pripravení zvážiť. Európska únia sa v utorok nedohodla na spoločnej pozícii v otázke dodávania zbraní Kurdom, dala však zelenú jednotlivým členským štátom, aby tak spravili.

Obrazom: Kurdi sa musia brániť pred bojovníkmi Islamského štátu

Francúzi pošlú aj humanitárnu pomoc

Francúzska vláda v stredu potvrdila, že kurdských silám v Iraku pomôže. Dodávka zbraní by podľa vyhlásenia Paríža mala po dohode s vládou v Bagdade doraziť v „najbližších hodinách“. Podľa Francúzov je totiž situácia v irackej autonómnej republike Kurdistan „katastrofická“.

Paríž však okrem zbraní posiela aj humanitárnu pomoc pre ľudí utekajúcich pred radikálmi, pričom jej druhá zásielka by mala do kurdskej metropoly Arbíl doraziť v stredu. Pozostávať by mala z 20 ton liekov, stanov a vody. Pomôcť by mala 50-tisíc ľuďom.

Kurdi sa musia brániť pred bojovníkmi Islamského štátu
Foto: SITA/AP

Česi chcú využiť súkromné spoločnosti

Česká vláda stále hľadá spôsob, ako vyzbrojiť irackých Kurdov v boji proti militantom Islamského štátu, aj prostredníctvom súkromných spoločností, citovali v stredu české médiá ministra obrany Lubomíra Zaorálka.

„Máme predstavy, čo Kurdi chcú a máme niečo, čo im môžeme ponúknuť,“ povedal Zaorálek v rozhovore pre denník Hospodárske noviny. „Snažíme sa nájsť spôsob, ako dať dokopy nejaké veci aj bez rozhodnutia vlády. Nemusí to byť o dodaní munície zo štátnych skladov.“ Zaorálek povedal, že riešením by bolo využitie súkromných spoločností, no ich mená neuviedol.

Islamský štát sa ešte v júni zmocnil veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojil s priľahlým územím Sýrie do spoločného „kalifátu“. Podľa údajov OSN pred postupujúcimi fundamentalistami utieklo z domova vyše milióna kresťanov a iných príslušníkov menšín. USA koncom minulého týždňa zareagovali leteckými útokmi na pozície militantov a zhadzovaním humanitárnej pomoci pre utekajúce menšiny. V súčasnosti rastie medzinárodný tlak aj na iné krajiny, aby Iračanom vrátane Kurdov nejako pomohli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Catherine Ashtonová