Sunnitskí extrémisti obsadili ďalšie mestá v provincii Halab

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 13. augusta (WEBNOVINY) – Povstalci nábožensko-extrémistickej skupiny Islamský štát obsadili ďalšie mestá v sýrskej provincii Halab, ktoré predtým ovládali súperiace milície.

O najnovšom vývoji, ktorý skupine otvára cestu ďalej na západ, v stredu informovala exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv. Islamský štát už dávnejšie prevzal kontrolu nad veľkými časťami severnej a východnej Sýrie, jeho postup v krajine je však ešte rýchlejší po získaní tretiny územia Iraku vrátane tamojšieho druhého najväčšieho mesta Mósul a vyhlásení vlastného kalifátu.

Podľa organizácie so sídlom v Británii sunnitskí extrémisti najnovšie ovládajú aj mestá Achtarín a Turkmán Bárih ležiace približne 50 kilometrov severovýchodne od Halabu, najväčšieho mesta Sýrie. Zároveň posilňujú svoje postavenie v iných častiach krajiny vrátane správneho centra provincie ar-Rakka na rieke Eufrat, odkiaľ pozorovatelia hlásia boje v okolí vojenského letiska, ktoré je v oblasti posledným objektom v rukách sýrskej armády.

Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv ďalej informovala o dvoch prípadoch ukrižovania v meste Dajr az-Zaur počas noci z utorka na stredu, kde tak Islamský štát v posledných dňoch popravil už 27 ľudí. Na sieti Twitter sa medzitým objavila správa o zabití dvoch ľudí „vzdorujúcich“ Islamskému štátu v meste Achtarín. V oblasti údajne zahynulo taktiež najmenej 40 bojovníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať