Podľa USA nie je situácia vážna, jazídov v Iraku nezachránia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamskí extrémisti v Iraku pozabíjali stovky členov menšiny jazídov
Extrémisti usmrtili a zaživa pochovali niekoľko stoviek príslušníkov jazídskej menšiny vrátane žien a detí. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 14. augusta (WEBNOVINY) – Americká misia na evakuovanie irackých civilistov uviaznutých v horách je menej pravdepodobná, odkedy ich v stredu navštívil americký tím. Ten zistil, že tamojšia humanitárna situácia nie je až taká závažná, oznámil Pentagon.

Americký tím bol vyslaný na horu Sindžár v severnom Iraku, aby vyhodnotil situáciu tisícov členov komunity jazídov, ktorí sem utiekli pred postupujúcimi islamistami. Tím tam však našiel oveľa menej ľudí, ako sa pôvodne očakávalo a v lepších ako predpokladaných podmienkach. „Na základe vyhodnotenia je evakuačná misia oveľa menej pravdepodobná,“ uviedol Pentagon v následnom stanovisku.

Obrazom: Islamskí extrémisti v Iraku pozabíjali stovky členov menšiny jazídov

Momentálny uspokojivý stav pripisujú Američania zhadzovaniu potravín a vody utečencom, vzdušným útokom ich síl proti sunnitským militantom, pomoci sýrskych Kurdov a schopnosti tisícov jazídov opustiť horu počas uplynulých nocí. Biely dom predtým pripustil, že nevylučuje použitie pozemných síl na evakuáciu uviaznutých civilistov, zapojenie vojakov do bojov však vylúčil.

Podľa odhadu OSN utieklo do pohoria Sindžár okolo 50-tisíc vyznávačov starobylej viery, ktorých povstalci hlásajúci radikálny islam vyháňajú alebo zabíjajú. Zatiaľ čo Západ a iracká vláda ešte len zvažujú, ako utečencom pomôcť, vďaka sýrskym Kurdom, ktorí pre nich vytvorili bezpečný koridor, sa už tisíce dostali do bezpečia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia