Veliteľ separatistov na východe Ukrajiny odstúpil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Proruskí demonštranti obsadili prokuratúru v Donecku
Proruskí aktivisti pália ukrajinské štátne symboly pred vládnou budovou v Donecku. Ukrajina, Doneck, 1. mája 2014. Foto: SITA/AP

MOSKVA 14. augusta (WEBNOVINY) – Ruský nacionalista Igor Girkin známy pod pseudonymom Strelkov odstúpil z postu veliteľa separatistických síl v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Samozvaná Donecká ľudová republika o tom vo štvrtok informovala na svojich internetových stránkach, kde taktiež menuje Strelkovovho nástupcu ako Vladimira Konovova.

Viacerí z vodcov napojených na Rusko údajne v uplynulých týždňoch opustili nepokojné časti Ukrajiny, kde armáda obkľúčila hlavné bašty povstalcov. Podľa ruských médií Strelkov utrpel v boji ťažké poranenia, čo však separatisti popierajú.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vo štvrtok oznámil svoju rezignáciu aj líder proruských separatistov v ukrajinskom regióne Luhansk . Ako dôvod uviedol, že je zranený a nemôže pokračovať vo svojej úlohe.

Vo vyhlásení, ktoré odvysielala ruská televízia, Valerij Bolotov uviedol, že ho nahradí minister obrany Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnický.

Odstúpenie Bolotova znamená, že oba separatistické regióny na východe Ukrajiny Luhanský a Donecký región budú mať nové vedenie. Líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Borodaj oznámil 7. augusta, že odstupuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať