Iracký premiér rezignoval, vydláždil cestu novej vláde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Núrí al Málikí
Iracký premiér Núrí al-Málikí (uprostred) sa vzdal svojej funkcie. Foto: SITA/AP

BAGDAD 15. augusta (WEBNOVINY) – Iracký premiér Núrí al-Málikí nakoniec ustúpil tlaku v rámci krajiny i zo zahraničia a vo štvrtok sa vzdal svojej funkcie.

Vydláždil tak cestu vytvoreniu novej vlády, do ktorej svet i regionálne mocnosti vkladajú nádej, že potlačí povstanie sunnitských extrémistov.

„Aby som uľahčil napredovanie politického procesu a sformovanie novej vlády, sťahujem svoju kandidatúru v prospech brata Dr. Hajdara al-Abádího,“ uviedol premiér. Šiit al-Málikí bol irackým premiérom osem rokov, podľa mnohých však podnecoval etnické a náboženské napätie v krajine.

https://www.youtube.com/watch?v=06jbbzdw75g

Al-Málikí sa uchádzal o tretie funkčné obdobie napriek politickej kríze, v rámci ktorej ho vyzývali na odstúpenie dokonca i jeho najbližší spojenci. Namiesto neho presadzovali menej polarizujúcu osobnosť, ktorá by zjednotila Irak v boji proti povstaniu sunnitských extrémistov. Voľba padla na al-Abádího, ktorý je tiež členom al-Málikího strany a ktorého už prezident Fuád Masúm poveril vytvorením vlády. Al-Abádí si získal podporu USA aj Iránu po výzve irackým politickým lídrom, aby ukončili svoje spory, ktoré umožnili militantom obsadiť tretinu Iraku. Al-Málikí však v stredu povedal, že nominovanie al-Abádího za premiéra je porušením ústavy a „nemá žiadnu hodnotu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Núrí al-Málikí