Odpaly rakiet nesúvisia s pápežovou návštevou, tvrdí KĽDR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež František I.
Pápež František otvoril návštevu Južnej Kórey vystúpením, počas ktorého vyzval obyvateľov na obnovenie úsilia o zmierenie so znepriateleným Severom ako protikladu vzájomných ukážok sily. Foto: SITA/AP

SOUL 15. augusta (WEBNOVINY) – Severná Kórea v piatok uviedla, že vystrelenie troch rakiet krátkeho doletu krátko pred príchodom pápeža do Južnej Kórey s návštevou nijako nesúvisí. Rakety odpálili z prístavného mesta Wonsan a leteli 220 kilometrov, než dopadli do vôd východne od kórejského pobrežia, oznámilo vo štvrtok juhokórejské ministerstvo obrany.

Poslednú raketu vystrelil Sever 35 minút pred plánovaným príchodom Františka na leteckú základňu v Soule, kde začal svoju päťdňovú návštevu. KĽDR vypálila dve ďalšie strely z rovnakého miesta aj vo štvrtok.

Obrazom: Pápež pricestoval na historickú návštevu do Južnej Kórey

Ako však uviedla oficiálna tlačová agentúra KCNA, je „absurdné“ spájať načasovanie odpalov s pápežovou návštevou, keďže bolo naplánované už vopred v súlade s plánom „posilňovania sebaobrany“ krajiny. Izolovaná Severná Kórea len zriedkavo reaguje na medzinárodné mediálne pokrývanie svojich aktivít.

Pápež František vo štvrtok otvoril návštevu Južnej Kórey vystúpením, počas ktorého vyzval obyvateľov na obnovenie úsilia o zmierenie so znepriateleným Severom ako protikladu vzájomných ukážok sily. Vyjadril sa tak v čase, keď Severná Kórea uskutočňuje ďalšie raketové testy, zatiaľ čo Juhokórejčania sa pripravujú na spoločné vojenské cvičenia s USA.

V prvom príhovore po prílete, ktorý si prišla vypočuť aj prezidentka Pak Kun-hje a vládni predstavitelia, hlava katolíckej cirkvi pripomenula, že na dosiahnutie mieru je potrebné odpustenie, spolupráca a vzájomná úcta. Podľa Františka sa musia Kórejčania zamerať na diplomaciu, aby „obviňovanie sa, neplodnú kritiku a ukážky sily“ nahradil dialóg.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pak Kun-HjePápež František