Ukrajinskí vojaci obsadili Luhansk, za obeť padla stíhačka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Ukrajinské sily vztýčili národnú vlajku nad policajnou stanicou v meste Luhansk, ktoré bolo štyri mesiace pod kontrolou povstalcov. Foto: ilustračné, SITA/AP

KYJEV 17. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinské sily vztýčili národnú vlajku nad policajnou stanicou v meste Luhansk, ktoré bolo štyri mesiace pod kontrolou povstalcov. V nedeľu o tom informoval Kyjev. Ide očividne o možný prelom v ukrajinskom úsilí o potlačenie proruských separatistov na východe krajiny.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa ukrajinských predstaviteľov však povstalci zo všetkých síl bojujú o udržanie Luhansku, ktorý je ich zásobovacou trasou do susedného Ruska.

Podľa ich slov sa odkiaľ tiež vystupňoval prílev zbraní a bojovníkov. Ukrajinskí vojaci dlho obliehali mesto, doteraz sa im však dovnútra nepodarilo prebojovať. Separatisti však stále kontrolujú časti hraníc spájajúce Luhanský región s Ruskom.

Obrazom: Na Ukrajinu vyrazil ruský konvoj

Správy prichádzajú po tom, čo povstalci ukrajinskej armáde zostrelili ďalšiu stíhačku. Podľa hovorcu armády stroj typu Mig-29 zostrelili nad Luhanským regiónom po tom, čo uskutočnil v noci úspešný útok proti povstalcom. Pilotovi sa podarilo katapultovať a už je na bezpečnom mieste, povedal hovorca. Bližšie informácie však neposkytol.

Video: Na Ukrajinu vyrazil ruský konvoj

https://www.youtube.com/watch?v=rITV2yRnpBQ

Ruský konvoj sa blíži ku hraniciam

Prvých šestnásť nákladných áut, ktoré sú súčasťou veľkého ruského konvoja s pomocou, sa vydalo smerom k ukrajinským hraniciam. Informuje o tom agentúra Reuters. Neočakáva sa však, že v nedeľu prekročia hranice.

Ukrajinská vláda v sobotu večer oznámila, že označila konvoj za humanitárnu pomoc, čím mu v princípe povolila prejsť hranice pod dohľadom Medzinárodného výboru Červeného kríža. Ten však podľa vlastných údajov čaká ešte na bezpečnostné garancie počas prepravy ukrajinským územím.

Putinove kamióny sa dali do pohybu

Celkovo pozostáva ruská kolóna z 280 nákladných áut, ktoré podľa Moskvy vezú asi 1800 ton vody, jedla, liekov, spacích vakov a generátorov na východ Ukrajiny. Kamióny od piatka parkovali asi 20 kilometrov od spoločných hraníc a čakali na inšpekciu a povolenie na vstup.

Ukrajina postupovala opatrne, keďže sa obáva, že by mohlo ísť o zámienku na dovezenie vojenského vybavenia povstalcom prípadne ozbrojenú intervenciu.

Naposledy totiž líder proruských povstalcov na východnej Ukrajine Alexander Zacharčenko otvorene vyhlásil, že k nim smeruje konvoj s vojenským vybavením a posilami z Ruska. O situácii na Ukrajine budú v nedeľu v Berlíne rokovať šéfovia diplomacií oboch znepriatelených strán ako aj Nemecka a Francúzska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia