Obrazom: Američania protestovali, policajt zastrelil mladíka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americký Ferguson sa búri, odsúdil zastrelenie chlapca
Obyvatelia amerického Fergusonu vyšli do ulíc, aby protestovali proti zastreleniu 18-ročného chlapca policajtom. Tragédia rozpútala v uliciach silnú vlnu nevôle, miestne zložky zasahovali proti protestujúcim slzným plynom. Mesto muselo vyhlásiť núdzový stav. Ferguson, Missouri, 16. augusta 2014. Foto: SITA/AP

FERGUSON 17. augusta (WEBNOVINY) – Guvernér štátu Missouri Jay Nixon vyhlásil v sobotu v uliciach amerického Fergusonu núdzový stav a zákaz nočného vychádzania od polnoci miestneho času do 5:00 hodiny ráno.

Dôvodom sú násilné strety polície a demonštrantov po minulotýždňovom zastrelení černošského mladíka príslušníkom polície, ale tiež rabovanie a vandalizmus.

Obrazom: Američania vyšli do ulíc, streľba na chlapca rozpútala vášne

Asi 150 ľudí napriek tomu odmietlo po polnoci poslúchnuť zákaz nočného vychádzania a bezpečnostné sily preto na ich rozohnanie použili dymovnice. Pred polnocou ešte v meste demonštrovali stovky ľudí. Mnohí z nich potom pokojne odišli, iní to však odmietli a žiadali obvinenie policajta Darrena Wilsona z vraždy.

Osemnásťročný Michael Brown prišiel o život 9. augusta na ulici vo Fergusone. Udalosť začala byť spájaná s rasizmom, hoci neboli známe presnejšie okolnosti ani to, akej rasy bol strieľajúci policajt. Posledné napätie vyvolalo v piatok zverejnenie mena policajta, ktorý mladíka zabil.

Video: Ľudia vo Fergusone protestujú proti polícii

Polícia však zverejnila aj zábery z obchodu, ktoré ukazujú, že Brown tesne pred incidentom kradol v obchode cigary a zastrašoval majiteľa obchodu. Podľa polície sa tiež Wilsonovi snažil vziať zbraň. Zastrelením sa momentálne zaoberá Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), zatiaľ čo Brownova rodina si najala právnika známeho z podobného prípadu, keď začiatkom roka 2012 zabil neozbrojeného černocha príslušník občianskej hliadky na Floride.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michael Brown