Ebolou nakazení pacienti utiekli v Libérii z karantény

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje
Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete. Najviac zasiahnutými krajinami sú Sierra Leone, Libéria a Guinea. Epidémia si vyžiadala tisícky obetí, pričom viac než polovicu z nich práve v Libérii. Foto: SITA/AP

MONROVIA 17. augusta (WEBNOVINY) – Z karanténnej stanice pre ľudí podozrivých z ochorenia na ebolu v libérijskom hlavnom meste Monrovia utiekli pacienti a obyvatelia zariadenie vyrabovali. Informovala o tom miestna polícia.

Incident sa odohral v husto obývanom slume West Point v sobotu večer. Dôvodom bol údajne hnev obyvateľov, že sem priviezli pacientov z iných častí mesta.

Nákaza by sa mohla rýchlo rozšíriť

Podľa iných informácií boli presvedčení, že ebola je podvod a chceli dosiahnuť zatvorenie centra. To opustilo najmenej 20 pacientov s príznakmi ochorenia.

Obrazom: Ebola naháňa strach, počet obetí sa zvyšuje

Zmizli odtiaľ tiež matrace či plachty pošpinené krvou, čo predstavuje vážne riziko nákazy. Úrady sa teraz obávajú rýchleho rozšírenia nebezpečného ochorenia v metropole.

Keňa ruší kvôli ebole lety

Kenskí predstavitelia oznámili, že krajina pre šírenie eboly zatvorí svoje hranice pre cestujúcich zo zasiahnutých štátov Guinea, Libéria a Sierra Leone. Vstup však bude naďalej povolený pre Keňanov a zdravotníkov prichádzajúcich z týchto štátov, avšak až po podrobnej prehliadke.

Letecká spoločnosť Kenyan Airways medzitým uviedla, že zastaví lety do Monrovie, hlavného mesta Libérie a Freetownu v Sierra Leone od stredy, keď zákaz vstúpi do platnosti.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) Keňu varovala, že je v súvislosti s ebolou „vysoko riziková“. Dôvodom je jej funkcia ako veľkého tranzitného centra.

Epidémia eboly vypukla vo februári v Guinei a rozšírila sa už aj do Libérie, Sierry Leone a Nigérie. V piatok počet obetí ochorenia podľa WHO stúpol na 1 145. Celkovo zaznamenali už 2 127 prípadov nákazy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať