Islamský štát popravil stovky ľudí z jedného kmeňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT/AMMÁN 17. augusta (WEBNOVINY) – Militanti z Islamského štátu popravili 700 členov kmeňa, proti ktorému bojovali počas uplynulých dvoch týždňov na východe Sýrie. Väčšinu z obetí tvoria civilisti, informovala v sobotu Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

Masakra sa podľa jej údajov odohrala v provincii Dajr az-Zaur, pričom mnohí členovia kmeňa al-Šaitát boli podľa jej zdrojov popravení sťatím. Konflikt medzi Islamským štátom a kmeňom, ktorý má asi 70 000 členov, vyvolalo v júli obsadenie ropných polí militantmi.

Obrazom: Islamskí extrémisti v Iraku pozabíjali stovky členov menšiny jazídov

Tieto správy nasledujú po tom, čo extrémisti z Islamského štátu zmasakrovali približne 80 členov irackej menšiny jazídov v obci Kočo na severe Iraku, pretože údajne odmietli konvertovať na islam.

Islamský štát počas svojej ofenzívy na severe Iraku zabil podľa vlády už najmenej 500 členov jazídskej menšiny, pričom niektorých vrátane detí pochoval zaživa. Asi 300 žien extrémisti uniesli.

Spojené štáty medzitým potvrdili, že v sobotu uskutočnili letecké útoky proti islamským fundamentalistom pri kurdskom hlavnom meste Arbíl ako aj v okolí najväčšej irackej priehrady pri Mósule.

Extrémistická skupina strategickú priehradu na rieke Tigris, ktorá zásobuje sever Iraku vodou a elektrinou, obsadila 7. augusta. Kurdské sily rovnako oznámili, že postupujú v ofenzíve s cieľom znovuzískať mósulskú priehradu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia