Tajná služba Izraela prekazila puč Hamásu na Západnom brehu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Izrael gaza
Foto: SITA/AP

JERUZALEM 18. augusta (WEBNOVINY) – Izraelská tajná služba Šin Bet v pondelok informovala o prekazení „puču“ zo strany palestínskeho militantného hnutia Hamás, ktoré sa podľa nej pokúsilo zvrhnúť vládu prezidenta Mahmúda Abbása na Západnom brehu. Bližšie detaily k akcii, ktorá mala byť riadená zo strany člena Hamásu žijúceho v Turecku, však nezverejnili. Šin Bet v uplynulých mesiacoch zatkla takmer stovku príslušníkov hnutia Hamás a skonfiškovala im desiatky zbraní prepašovaných na Západný breh.

Všetko o vojnovom konflikte v Pásme Gázy nájdete

TU

.

Hamás a Abbásove hnutie Fatah v uplynulých mesiacoch opäť obnovili úsilie o zmierenie a dohodli sa na sformovaní vlády národnej jednoty. Izrael však tieto snahy nepodporuje, keďže s Hamásom odmieta rokovať. Hamás sa zmocnil Pásma Gazy z roku 2007, keď jeho ozbrojenci z oblasti vyhnali jednotky lojálne Abbásovi. Fatah v súčasnosti ovláda Západný breh.

Izrael
Foto: SITA/AP

Izrael zrovnal so zemou domy Palestínčanov

Izraelská armáda zničila v pondelok domy dvoch Palestínčanov podozrivých z únosu a zabitia troch izraelských tínedžerov na Západnom brehu v júni tohto roku. Ich smrť vyústila do ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamás v Pásme Gazy.

Domy Hussáma Kawasmu a Amára Abú Ajšu na juhu Západného brehu boli nadránom zrovnané zo zemou a vojaci tiež zapečatili dom tretieho podozrivého Marvána Kawasmu. Demolácia prebehla na základe rozhodnutia súdu, ktorý zamietol odvolania rodín podozrivých. Úradom sa ešte 11. júla podarilo zadržať len 40-ročného Hussáma Kawasmu z mesta Hebron, ostatní dvaja podozriví sú stále na úteku.

Palestínčan sa údajne priznal k spoluúčasti na organizovaní únosu mladíkov. Páchateľom mal zohnať zbrane a financie na tento čin od militantného hnutia Hamás. Priznal tiež, že telá chlapcov pomohol pochovať na pozemku, ktorý pár mesiacov predtým kúpil. Únos a vraždu Naftaliho Fraenkela, Gilada Šaera a Ejala Jifracha majú podľa neho na svedomí ďalší dvaja podozriví – Marván Kawasmá a Amár Abú Ajšá. Židovskí mladíci zmizli na ceste zo školy 12. júna a ich mŕtve telá objavili o dva týždne neskôr.

Ofenzíva v Pásme Gazy, ktorú vyvolalo zabitie mladíkov, si vyžiadala životy skoro dvetisíc Palestínčanov, väčšinou civilistov. Na izraelskej strane zomrelo 64 vojakov a traja civilisti.

Aktivistov Fatahu drží v domácom väzení Hamás

Predstavitelia hnutia Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása uviedli, že rivalské palestínske hnutie Hamás ovládajúce Pásmo Gazy umiestnilo množstvo jeho aktivistov do domáceho väzenia. Viacerí z nich boli strelení do nohy, keď sa pokúsili ujsť.

Jeden z aktivistov Fatahu Samí Abú Lašín povedal v pondelok pre agentúru Associated Press, že ozbrojenec Hamásu mu v júli strelil do oboch nôh. Abú Lašín sa momentálne lieči zo zranení v jordánskej nemocnici, čo bude trvať niekoľko mesiacov.

Incident sa stal napriek dohode o deľbe moci zo začiatku roka medzi islamskými lídrami Hamásu a lídrom Fatahu Abbásom. Zástupcovia oboch palestínskych frakcií sú súčasťou palestínskej delegácie, ktorá vyjednáva prímerie s Izraelom na Egyptom organizovanom mierovom rokovaní v Káhire. Predstavitelia Hamásu obvinenia členov Fatahu odmietli.

Izrael
Foto: SITA/AP

Oslo a Káhira plánujú darcovskú konferenciu pre Gazu

Nórsky minister zahraničia v pondelok povedal, že Nórsko a Egypt plánujú spoluorganizovať v Káhire darcovskú konferenciu na rekonštrukciu Gazy.

Boerge Brende uviedol, že pozvánky rozpošlú hneď, ako sa dosiahne výsledok v rokovaniach o prímerí medzi Izraelom a Gazou organizovanom Egyptom. Nórsko je pripravené hostiť takú konferenciu začiatkom septembra.

Brende povedal, že darcovské krajiny chcú, aby príjemcom takej dohody bol palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Je to jeho vláda technokratov, ktorá musí uskutočniť rekonštrukciu krajiny. Brende tiež povedal, že podmienky blokády Gazy sa musia zmeniť, aby všetci ľudia a tovary mohli prechádzať cez hranice. Abbás mieni kontrolovať rekonštrukciu Gazy a potvrdiť svoju moc v Pásme Gazy, ktorej vládu v roku 2007 prevzal Hamás.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mahmúd Abbás