Merkelová prisľúbila Pobaltiu v prípade útoku pomoc NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila iné spôsoby zvýšenia bezpečnostných garancií pre región. Foto: SITA/AP

RIGA 18. augusta (WEBNOVINY) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok ubezpečila pobaltské krajiny o tom, že Severoatlantická aliancia je pripravená ochrániť ich v prípade útoku.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko a Litva sa obávajú, že kríza na Ukrajine a anexia Krymu k Rusku povedú k destabilizácii aj ich regiónu. Všetky tri štáty sú totiž domovom početnej ruskej menšiny. Už dávnejšie preto požiadali o zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v oblasti.

Merkelová síce požiadavku vyslania vojakov NATO do pobaltských krajín predbežne vylúčila, prisľúbila im však usporiadanie vojenských manévrov. „Chcem zdôrazniť, že článok 5 zmluvy NATO, ktorý obsahuje povinnosť vzájomnej podpory, nie je niečo, čo existuje iba na papieri,“ vyhlásila Merkelová počas návštevy v lotyšskej Rige.

Obrazom: Ruský humanitárny konvoj smeruje na Ukrajinu

Narážala tým na časť aliančnej zmluvy, v ktorej sa hovorí o tom, že útok na jedného člena NATO je útokom na alianciu ako celok. Nemecká kancelárka na jednej strane vylúčila „permanentnú vojenskú prítomnosť“ aliancie v Pobaltí, prisľúbila však „iné spôsoby“ zvýšenia bezpečnostných garancií pre región.

Aj o tejto otázke by mali lídri NATO rokovať na summite naplánovanom vo waleskom Cardiffe na 4. a 5. septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela Merkelová
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy