Rokovania o prímerí medzi Hamásom a Izraelom stroskotali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael gaza
Foto: SITA/AP

GAZA 19. augusta (WEBNOVINY) – Rokovania medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamás usporiadané Egyptom v utorok opäť skrachovali. Stalo sa tak po tom, ako izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na ostreľovanie židovského štátu raketami z Pásma Gazy odvolal svoju delegáciu z Káhiry.

„Rokovania v Káhire boli dohodnuté pod podmienkou absolútneho zastavenia nepriateľských aktov,“ uviedol hovorca izraelského vládneho kabinetu Mark Regev. Ukončenie rozhovorov medzitým potvrdil aj Hamás.

Izraelská armáda v utorok uskutočnila vzdušné útoky na Pásmo Gazy v reakcii na najnovšie ostreľovanie zo strany tamojších militantov. Stalo sa tak pár hodín predtým, ako má vypršať posledné prímerie medzi oboma stranami. Izraelskí predstavitelia informovali o zasiahnutí „teroristických cieľov“ po tom, čo palestínski militanti vystrelili tri rakety na mestá Beer Ševa a Netivot.

Všetko o vojnovom konflikte v Pásme Gázy nájdete

TU

.

Päťdňové prímerie bolo predĺžené o 24 hodín v pondelok o polnoci, aby sa mohlo pokračovať v rokovaniach o trvalom zložení zbraní. Medzi oboma stranami však naďalej pretrvávajú značné rozdiely brániace dohode.

„Dúfame, že každá minúta nasledujúcich 24 hodín bude využitá na dosiahnutie dohody. Ak však neuspejeme, násilie bude pokračovať,“ vyhlásil al-Ahmad na káhirských mierových rokovaniach medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktoré sprostredkúva Egypt.

Izrael v záujme dosiahnutia mieru vyzval na odzbrojenie militantného hnutia Hamás, ktoré však túto požiadavku odmieta. Hamás zas požaduje napríklad vybudovanie prístavu a letiska v Pásme Gazy, o čom chce však židovský štát rokovať až v ďalšom štádiu rozhovorov.

Hnutie žiada aj prepustenie svojich väzňov v izraelských väzniciach a otvorenie hraničných priechodov ako aj uvoľnenie blokády pásma. Izrael už naznačil, že s poslednými požiadavkami by mohol súhlasiť. Židovský štát opakovane varoval, že v prípade pokračovania raketového ostreľovania izraelského územia, operáciu v Pásme Gazy nezastaví.

Ofenzíva v Pásme Gazy si už vyžiadala životy viac než dvetisíc Palestínčanov, z toho mnohých civilistov. Izrael hlási 64 mŕtvych vojakov a troch civilistov. Svoje domovy muselo opustiť 425-tisíc obyvateľov Pásma Gazy, čo vedie k humanitárnej kríze.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benjamin Netanjahu