Video: Američania sa po smrti černošského chlapca opäť búria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Americký Ferguson sa búri, odsúdil zastrelenie chlapca
Obyvatelia amerického Fergusonu vyšli do ulíc, aby protestovali proti zastreleniu 18-ročného chlapca policajtom. Tragédia rozpútala v uliciach silnú vlnu nevôle, miestne zložky zasahovali proti protestujúcim slzným plynom. Mesto muselo vyhlásiť núdzový stav. Foto: SITA/AP

FERGUSON 19. augusta (WEBNOVINY) – Americký Federálny letecký úrad (FAA) v pondelok predlžil minulý týždeň vydaný zákaz lietania vo výške nižšej ako jeden kilometer nad mestom Ferguson, kde sa od minulého týždňa konajú mohutné rasové nepokoje v reakcii na augustové zastrelenie černošského mladíka bielym policajtom.

Zákaz by mal trvať do budúceho pondelka a vydali ho na základe požiadavky policajného zboru mesta St. Louis, kam Ferguson spadá. Ako dôvod uviedli minulotýždňovú streľbu výtržníkov na policajný vrtuľník a záujem „poskytnúť bezpečné prostredie pre akcie zásahových síl“, píše portál amerického denníka Washington Post.

Objavili sa však podozrenia, že cieľom je zároveň obmedziť možnosti mediálne pokrývať dianie v oblasti, kde ráznym spôsobom zasahovala aj povolaná Národná garda. Prezident Barack Obama v pondelok varoval pred obmedzovaním slobodnej práce novinárov a poukázal na ich ústavné právo na pokrývanie udalostí. Reagoval tak obvinenia redaktora denníka Washington Post a novinára z portálu Huffington Post, ktorých minulý týždeň zatkli priamo vo Fergusone.

Na protestoch proti zabitiu mladíka zatkli desiatky ľudí

Demonštrácie v americkom meste Ferguson súvisiace so zabitím 18-ročného černošského mladíka prerástli v utorok nadránom do násilností, počas ktorých policajti zatkli 31 ľudí.

Obrazom: Americký Ferguson sa búri, odsúdil zastrelenie chlapca

Príslušníci ozbrojených síl sa podľa vlastných slov dostali pod paľbu zo strany menších skupín radikálnych protestujúcich. Streľbu však údajne neopätovali. „Zo strany policajtov nepadol ani jeden výstrel napriek tomu, že sa dostali pod masívny útok,“ povedal na tlačovej konferencii šéf miestnej polície Ron Johnson. Policajti počas zásahu skonfiškovali dve strelné zbrane a jednu zápalnú fľašu.

Obama odsúdil násilie

Americký prezident Barack Obama v pondelok oznámil, že v stredu pošle ministra spravodlivosti Erica Holdera do mesta Ferguson. Prezident od Holdera očakáva vyšetrenia okolností zabitia neozbrojeného tínedžera belochom v službách tamojšej polície.

Obama vyjadril pochopenie pre hnev tamojších obyvateľov, no zároveň odsúdil násilie. V tejto súvislosti demonštrantov aj silové zložky vyzval na zdržanlivosť. Šéf Bieleho domu, ktorý sa na krátko vrátil do Washingtonu z dovolenky na ostrove Martha’s Vineyard, podotkol, že právo na vyjadrenie protestu a pokrývanie udalostí novinármi zaručuje ústava.

„Neexistuje ospravedlnenie na akékoľvek použitie prehnanej sily zo strany polície či na akékoľvek konanie, ktorá odopiera ľuďom právo na pokojný protest,“ vyhlásil Obama na margo diania v Fergusone, kde polícia zasahovala slzotvorným plynom a ohlušujúcimi granátmi už krátko po jeho prejave a zrušení núdzového stavu.

Video: Do Fergusonu povolali aj Národný gardu

Dostal šesť strelných rán

Obyvateľov mesta totiž rozhnevali zverejnené výsledky pitvy, ktorá ukázala, že neozbrojený tínedžer mal v tele šesť strelných rán. Tamojšie úrady na eskaláciu reagovali povolaním Národnej gardy. Jej nasadenie má zabrániť rabovaniu a vypaľovaniu obchodov, ktorých bol Ferguson v minulých dňoch svedkom.

Michael Brown prišiel o život 9. augusta na ulici vo Fergusone, kde ho zastrelil biely policajt Darren Wilson. Udalosť začala byť spájaná s rasizmom a viedla k násilným nepokojom.

Polícia zverejnila zábery z obchodu, ktoré ukazujú, že Brown tesne pred incidentom kradol v obchode cigary a zastrašoval majiteľa obchodu. Hnev vyvolal najmä fakt, že mladík bol v čase incidentu neozbrojený. Pitva ukázala, že tínedžer mal v tele šesť strelných rán.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaMichael Brown