Angela Merkelová príde do Kyjeva na oslavy Dňa nezávislosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela merkelova
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA/AP

KYJEV 20. augusta (WEBNOVINY) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu príde na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev. Potvrdilo to v utorok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Merkelovú pozvalo, čo Berlín potvrdil v pondelok.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Merkelová príde v predvečer nedeľňajších osláv Dňa nezávislosti, ktorým si Ukrajinci pripomínajú vyhlásenie samostatnosti od rozpadávajúceho sa Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Líderka najväčšej európskej krajine navštívi Kyjev v čase krízy na východe postsovietskej krajiny, kde vládne sily bojujú proti proruským povstalcom. Dôsledkom situácie bol úpadok diplomatických aj obchodných vzťahov medzi EÚ a Ruskom.

Merkelová ešte v pondelok navštívila pobaltské krajiny, ktoré uistila, že Severoatlantická aliancia je pripravená ochrániť ich v prípade útoku. Bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko a Litva sa obávajú, že kríza na Ukrajine a pričlenenie Krymu k Rusku povedú k destabilizácii regiónu. Všetky tri štáty už dávnejšie preto požiadali o zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v oblasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela Merkelová