Počet útokov na humanitárnych pracovníkov pribúda, hlási OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Osn vojna
Foto: SITA/AP

NEW YORK 19. augusta (WEBNOVINY) – Útoky na humanitárnych pracovníkov dosiahli v roku 2013 nový vrchol, keď ich v konfliktných oblastiach na svete zahynulo 155, 171 bolo zranených a 134 unesených, uviedla Organizácia Spojených národov v utorok, v deň Svetového humanitárneho dňa.

Počet úmrtí humanitárnych pracovníkov stúpol od roku 2012 o 66 percent. Len v Afganistane, ktorý považuje OSN za najnebezpečnejšiu krajinu, zomrelo 81 pracovníkov humanitárnych organizácií, potom nasleduje Sýria, Sudán a Pakistan. Situácia zostáva aj tohto roku nebezpečná.

Eurokomisárka vzdáva česť humanitárnym pracovníkom

Od januára do augusta zaznamenala OSN 79 obetí. V auguste zahynulo pri útoku ozbrojencov v Južnom Sudáne 6 spolupracovníkov humanitárnych organizácií, 11 prišlo o život pri útokoch izraelskej armády v Pásme Gazy. Zvýšeným počtom obetí pracovníkov humanitárnych misií sa v utorok bude zaoberať Bezpečnostná rada OSN.

Eurokomisárka pre medzinárodnú spoluprácu a humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová v utorok zverejnenom vyhlásení ku Svetovému humanitárnemu dňu poukázala na dôležitosť čeliť humanitárnym výzvam po celom svete. Podľa bulharskej diplomatky „robí stúpajúci počet konfliktov a ich meniaca sa povaha náš svet krehkejším“.

Svetový humanitárny deň vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN

Georgievová vo svojom vyhlásení okrem iného spomenula situáciu v Iraku či „hroznú úroveň násilia“ na Blízkom východe, „kde nevidíme koniec utrpenia nevinných civilistov“. Nezabudla ani na Mali, Somálsko, Južný Sudán či Stredoafrickú republiku. Ako dodala, „dodávky pomoci zraniteľným deťom, ženám a starším ľuďom sa stávajú neustále náročnejšími“. Preto je podľa nej potrebné využiť príležitosť a „vzdať hold ľuďom, ktorí každý deň riskujú svoje životy, aby pomohli obetiam vojny a katastrof po celom svete“.

Svetový humanitárny deň vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2008, a pre tento sviatok zvolilo 19. august na pamiatku 22 humanitárnych pracovníkov OSN, ktorí prišli o život pri výbuchu bomby v kancelárii OSN v irackom Bagdade 19. augusta 2003. Jedným z nich bol špeciálny vyslanec OSN Sergio Vieira de Mello.

Ako informovala hovorkyňa Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková, Európska únia je najväčším svetovým darcom humanitárnej pomoci. V roku 2013 pomohla 124 miliónom ľudí vo viac ako 90 krajinách, napríklad obetiam konfliktov v Sýrii, Južnom Sudáne, obetiam prírodných katastrof v Ázii, či ľuďom trpiacom nedostatkom potravín v Saheli. Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometra pokladá financovanie humanitárnej pomoci zo strany EÚ za dôležité deväť z desiatich obyvateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov