Izrael je opäť pod paľbou, veliteľ Hamásu prežil ďalší útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boje v Gaze neutíchajú, oblasť ničí paľba
Izraelská ofenzíva proti hnutiu Hamás pripravila v Pásme Gazy o život najmenej stovky Palestínčanov, väčšinu civilistov. Foto: SITA/AP

GAZA 20. augusta (WEBNOVINY) – Vojenský veliteľ Hamásu Muhammad Dajf prežil izraelský útok na obytný dom v Pásme Gazy, zahynula však pri ňom jeho žena a dieťa.

Veliteľ ozbrojeného krídla Hamásu Brigád Iz ad-Dína al-Kasáma prežil už viaceré predchádzajúce snahy Izraela o jeho likvidáciu, ktoré mu však spôsobili viaceré vážne následky. Izraelský minister vnútra Gideon Saar označil posledný útok za oprávnený, keďže Dajf je „osobne zodpovedný“ za desiatky obetí. Hamás prostredníctvom svojho hovorcu reagoval, že Izrael „za svoje zločiny zaplatí“.

Všetko o vojnovom konflikte v Pásme Gázy nájdete

TU

.

Násilnosti v Pásme Gazy v stredu pokračujú potom, čo bolo v utorok porušené prímerie a mierové rokovania v Káhire skolabovali.

Ozbrojenci z hnutia Hamás opäť ostreľujú izraelské územie a hrozia, že ich cieľom bude medzinárodné letisko Ben Gurion v Tel Avive.

Od obnovenia násilností v utorok zahynulo už najmenej 19 Palestínčanov, pričom obe strany sa z neúspechu mierových rokovaní obviňujú navzájom. Izraelská armáda uvádza, že uskutočnila najmenej 92 náletov v reakcii na 137 rakiet vystrelených na svoje územie. Šesť týždňov tvrdých bojov si celkovo vyžiadalo už najmenej 2 103 obetí na životoch. Egypt vyslovil „hlbokú ľútosť“ nad koncom desaťdňového prímeria a uviedol, že sa bude naďalej snažiť o sprostredkovanie trvalého mieru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Hamás