Video: Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poprava syria foley
Americký fotoreportér nezvestný od 2012, James Foley, prednáša reč pred popravou. Foto: YouTube

BAGDAD 20. augusta (WEBNOVINY) – Povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát zverejnili video, ktoré ukazuje popravu amerického novinára Jamesa Foleyho uneseného v Sýrii pred dvoma rokmi.

Na záberoch je aj ďalší unesený novinár Steven Sotloff, ktorého život podľa skupiny závisí od konania Baracka Obamu v Iraku.

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate

—-> TU.

Biely dom potvrdil autentickosť nahrávky ukazujúcej zavraždenie novinára. Maskovaného vraha hovoriaceho britskou angličtinou sa podľa videozáznamu z popravy už intenzívne snažia identifikovať západné tajné služby.

Reportéra bostonského Global Post, 40-ročného Foleyho uniesli v novembri 2012 na severe Sýrie, keď bol na ceste k tureckým hraniciam. Na Blízkom východe pracoval päť rokov a bol unesený a prepustený aj v Líbyi. Podľa záberov ho povstalci Islamského štátu podrezali.

https://www.youtube.com/watch?v=MxA_-yQTiLI

Sotloff, ktorý pracoval pre viacero médií zmizol na severe Sýrie v júli 2013. Skupina Islamský štát, ktorá už zabrala veľké územia v Iraku a Sýrii, pohrozila v utorok Spojeným štátom útokmi v prípade, že USA budú naďalej zasahovať proti jej militantom. Na videonahrávke vo vyhlásení varuje, že „Američanov kdekoľvek na svete utopí v ich vlastnej krvi“.

Islamský štát sa ešte v júni zmocnil veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojila s priľahlým územím Sýrie do spoločného „kalifátu“. Na žiadosť irackej vlády sa do boja proti islamistom zapojilo aj americké letectvo, ktoré bombardovalo ich pozície na kurdskom severe Iraku. Americké nálety už pomohli kurdským silám získať späť viaceré územia.

Francúzsky prezident chce medzinárodnú konferenciu o Islamskom štáte

Francúzsky prezident Francois Hollande v stredu vyzval na usporiadanie medzinárodnej konferencie o spôsoboch, ako čeliť rastúcej sile sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát.

Tá v súčasnosti ovláda rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Hollandova výzva je nepriamou reakciou aj na správy, podľa ktorých Islamský štát brutálnym spôsobom popravil amerického novinára Jamesa Foleyho.

„Už nemôžeme viac viesť debatu o intervencii alebo neintervencii,“ povedal Hollande pre francúzsky denník Le Monde. „Musíme prísť s globálnou stratégiou na boj proti tejto skupine, ktorá je štruktúrovaná, bohato financovaná, má sofistikované zbrane a ohrozuje krajiny ako Irak, Sýria a Libanon,“ dodal prezident. Prípadný dátum konferencie však zatiaľ známy nie je.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François Hollande