USA zlyhali, rukojemníkov v Sýrii sa im oslobodiť nepodarilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak
Okrem Islamského štátu sa násilia dopúšťajú aj vládne sily a s nimi spriaznené ozbrojené skupiny. Foto: SITA/AP

BAGDAD 21. augusta (WEBNOVINY) – Americká armáda sa začiatkom leta neúspešne pokúsila oslobodiť amerických rukojemníkov zadržiavaných islamistami v Sýrii vrátane už popraveného novinára Jamesa Foleyho. V stredu o tom vo vyhlásení informovalo americké ministerstvo obrany.

Obrazom: Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu

Záchranná misia podľa ministerstva zahŕňala leteckú a pozemnú operáciu, ktorej cieľom bola konkrétna sieť únoscov v rámci radikálnej skupiny Islamský štát. „Misia neuspela, pretože rukojemníci sa nenachádzali na určenom mieste,“ píše sa vo vyhlásení Pentagonu, ktoré však neuvádza, kedy misiu uskutočnili. Záchrannú operáciu schválil začiatkom leta prezident Barack Obama.

Viac o bojoch v Iraku sa dočítate

—-> TU.

Islamský štát tento týždeň zverejnil videonahrávku ukazujúcu zavraždenie novinára Foleyho. Zábery spôsobili pobúrenie na celom svete. Obama v reakcii vyhlásil, že jeho krajina urobí všetko, „čo musí na ochranu svojich občanov“. Americké letectvo už asi dva týždne poskytuje irackým a kurdským silám leteckú podporu ako pomoc v boji proti povstalcom z Islamského štátu. Sťatie novinára malo byť pomstou za tieto letecké útoky.

https://www.youtube.com/watch?v=MxA_-yQTiLI

Reportéra bostonského Global Post, 40-ročného Foleyho uniesli v novembri 2012 na severe Sýrie, keď bol na ceste k tureckým hraniciam. Na Blízkom východe pracoval päť rokov a bol unesený a prepustený aj v Líbyi. Skupina Islamský štát, ktorá už zabrala veľké územia v Iraku a Sýrii, pohrozila v utorok Spojeným štátom útokmi v prípade, že USA budú naďalej zasahovať proti jej militantom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama