Teherán odmieta podmieňovanie boja proti radikálom v Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irán
Platnosť predbežnej dohody by mala vypršať 20. júla. Foto: SITA/AP

TEHERÁN 22. augusta (WEBNOVINY) – Iránska vláda v piatok poprela medializované informácie, podľa ktorých šéf diplomacie Džavád Zaríf verejne podmienil prípadnú pomoc v boji proti islamských extrémistom v Iraku výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií voči Teheránu za jeho sporný jadrový program.

Jeho slová vo štvrtok priniesli tamojšie médiá odvolávajúce sa na viaceré zdroje. Vláda to však označila za nepodložené dezinterpretácie.

Niektoré krajiny však poukazujú na fakt, že Irán by mohol výrazne prispieť k porazeniu obávaných irackých povstalcov. USA, ktoré s islamskou republikou nemajú diplomatické vzťahy už 35 rokov, sa však k takejto spolupráci s Iráncami stavajú rezervovane.

Irán začiatkom júla oznámil pripravenosť dodávať Iraku zbrane na boj proti sunnitským povstalcom z organizácie Islamský štát, ktorý sa ešte v júni zmocnil veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojila s priľahlým územím Sýrie do spoločného „kalifátu“.

Európanov bojujúcich po boku islamistov pribúda

Rakúsko v piatok varovalo pred rastúcim počtom svojich obyvateľov, ktorí bojujú alebo bojovali v zahraničí po boku islamistických militantov. Ich počet odhadom narástol asi o tretinu a v súčasnosti dosahuje číslo 130.

Asi 40 z nich sú občanmi Rakúska, zvyšní majú v krajine len trvalý pobyt a pochádzajú zo zahraničia. Ide najmä o Rusov, Balkáncov a Turkov. Rakúska polícia tento týždeň zatkla deviatich ľudí, ktorí podľa vyšetrovateľov mali namierené do Sýrie, kde sa chceli pripojiť k islamistickým radikálom.

Podľa informácií členských štátov EÚ sa k sýrskym povstalcom, ktorí bojujú proti prezidentovi Baššárovi al-Asadovi, pridalo 1500 až 2000 mladých Európanov.

Väčšina tých, ktorí odchádzajú bojovať do Sýrie, hovorí, že chcú bojovať po boku islamistických skupín napojených na al-Kájdu. Krajiny únie sa preto obávajú, že po návrate by mohli začať uskutočňovať útoky na domácej pôde.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať